szerző:
hvg.hu

Miközben a hazai médiumok egy része szerint már polgárháborús állapotok uralkodnak Németország városaiban, a rendőrségi statisztikák szerint negyedszázada nem csökkent egy év alatt olyan mértékben a bűnözés az országban, mint 2017-ben.

A hivatalosan csak május 8-án nyilvánosság elé kerülő statisztikák szerint a bűncselekmények száma egy év alatt közel tíz százalékkal esett. A Welt Am Sonntag című hetilap beszámolója szerint tavaly 5,76 millió bűncselekményt regisztráltak, 9,6 százalékkal kevesebbet, mint 2016-ban. Ezek közel egyharmada lopás volt, ezek száma 11,8 százalékkal esett. A bolti lopások száma 6,6 százalékkal, a zsebelések száma pedig 22,7 százalékkal esett vissza. 33 263 autót és 300 ezer biciklit loptak tavaly, 8,6, illetve 9,8 százalékkal kevesebbet, mint 2016-ban. A betörések száma 23 százalékkal mérséklődött, míg az erőszakos bűncselekmények száma -189 ezer -  2,4 százalékkal esett vissza.


Gyilkosságból viszont 3,2 százalékkal többet – 785-öt – regisztráltak, s nőtt a kábítószerrel kapcsolatos bűnesetek száma is, itt 9,2 százalékos növekedést mértek. A statisztikák szerint a nem németek által elkövetett bűncselekmények száma 736 ezer, ami egy év alatt 22,8 százalékos csökkenést jelent. 

 
Oliver Malchov a német rendőrségi szakszervezet vezetője szerint nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni az adatokból, ám az mindenképpen figyelemreméltó, hogy 1993 óta a hatóságok nem észleltek ilyen mértékű javulást. Malchow szerint a nem németek körében elkövetett bűncselekmények számának csökkenését részben az is magyarázza, hogy tavaly kevesebb embert érkezett bevándorlóként az országba.


A hivatalos adatok ellentétben állnak a közvélekedéssel, amely szerint már valóban vannak Németországban olyan körzetek, ahova a rendőrök nem hajlandóak betenni a lábukat. Egy múlt hónapban megjelent közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek fele vélte úgy, vannak németországi no-go-zónák. A közvélemény-kutatás eredményeire a rendőrség azzal reagált, hogy a statisztikák szerint valamennyi bűncselekmény kategóriában többségben vannak a német elkövetők.   

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!