Újabb megalomán kulturális beruházásokat tervez a NER Budapesten

Hamvay Péter

3 perc

2019.11.08. 06:00

Miközben még senki sem tudja, hogy mikor és hova költözhet majd a Várból az Országos Széchényi Könyvtár, a feladattal megbízott miniszteri biztos már afféle magyar Pompidou Központot álmodott a lágymányosi Duna-partra, ahol az OSZK mellett társbérletet kaphatna többek között a Filmarchívum és a Petőfi Irodalmi Múzeum is.

„Csoda, hogy ki tudjuk még szolgálni az olvasókat, mert egyszerre három vizsgálat is folyik az intézményben, és becslések szerint 50–80 olyan dolgozó távozott az alacsony fizetések és a bizonytalanság miatt, akiket nem tudnak pótolni” – mondja az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) egyik munkatársa. Ő is csak név nélkül, mert a szigorú nyilatkozati tilalom szerint még szakmai ügyekben is csak a fenntartó minisztériumon, az Emmin keresztül adhatnak tájékoztatást a könyvtárosok a sajtónak.

Úgy tudjuk, a minisztérium által elrendelt pénzügyi vizsgálat befejeződött, ami többek között a lapunk által korábban megírt 640 milliós, évek óta görgetett hiány okára volt kíváncsi. Nem tudni, mire jutott a tárca, de a fő ok minden bizonnyal a súlyos alulfinanszírozottság lehet. Ezt közvetetten Kásler Miklós miniszter is elismerte, ugyanis információink szerint átutaltatta a könyvtár részére a szükséges összeget, ezzel kihúzva a mesterségesen előidézett csődhelyzetből a nemzeti intézményt.