Megijedt a Fidesz a kormányellenes szavazók büntetőhadjáratától

HVG

3 perc

2019.11.14. 14:00

Hiába tüntette el a Fidesz Borkai Zsolt győri polgármestert a politikából, a november 10-i megismételt szavazásokon a kormánnyal elégedetlen választók országszerte mindenhol megbüntették a kormánypárti jelölteket. Győrben ez újabb gondot okozhat a Fidesznek.

Ritkán fordul elő, hogy az egyik fideszes megmondóember, Bencsik András szavai iránymutatók lehetnek, most viszont a kormányoldal érzését egyetlen mondatba sűrítette bele: „Még egy ilyen választás, és Magyarország örökre elveszett.” Jászberényben hiába érte el ugyanis a Fidesz, hogy megismételjék az október 13-ai polgármester-választást, a minimális arányú vereségből brutális erejű pofon, kétharmados ellenzéki győzelem lett.

Egy hónappal ezelőtt 41 százalékos részvétel mellett 14 szavazattal kapott ki a fideszes Szabó Tamás. Hamar lett is felelős: Borkai Zsolt. Mivel a győri polgármester a jászberényi ismétlés előtt lemondott, és a helyi Fidesz is komolyabban vette a mozgósítást, bízhatott a fordításban. Mint kiderült, sikerült is elérnie, hogy majdnem 700 emberrel többen szavazzanak Szabóra.

Csakhogy megindult a városban mindenki más is, aki októberben még nem tartotta fontosnak a voksolást. 42 százalékkal nőtt a részvétel, a döntő hányad pedig az ellenzéki Budai Lórántot támogatta.

A jobbikos Budai Lóránt győzelmét ünneplik Jászberényben

Mámor

A Bayer Zsolt által is „katasztrofálisnak” minősített fideszes vereséget tetézte, hogy Szekszárdon is hiábavalónak bizonyult a kierőszakolt ismétlés.