Orbán hazafiasabb alaptantervet akart, Kásler végre megcsinálta

HVG

4 perc

2020.01.10. 06:00

Sem a szülők, sem a tanárok nem tudhatják még jelenleg sem, hogy mit tanulnak majd szeptembertől a diákok az újraírt Nemzeti alaptanterv szerint.

Továbbra is kísérleti alanyoknak tekinti a diákokat és a tanárokat a fideszes oktatási kormányzat. Alig pár évvel a párton belül is komoly feszültségeket okozó – még Hoffmann Rózsa államtitkár nevével fémjelzett – Nemzeti alaptanterv (NAT) 2013-as bevezetése után a kormány már 2017-ben megrendelést adott egy újabb NAT kidolgozására.

Ám hiába készült el ez is immár másfél éve, a Csépe Valéria és csapata által jegyzett dokumentum eltűnt a kormányzati süllyesztőben. A tanárok és a diákok pedig kiszolgáltatottan figyelik, mi történik a fejük felett, hogyan csatázik egyik kormányzati lobbi a másikkal, hogy a  politikai elvárásoknak megfelelően még „nemzetibbre és hazafiasabbra” faragják a NAT szövegét.

Információink szerint várhatóan a héten jelenik meg a Magyar Közlönyben az új NAT helyett a régi javított kiadása. Az átdolgozott alaptantervet és a rá épülő kerettanterveket már szeptember elsejétől bevezetnék, holott ennek feltételei finoman szólva sem adottak.

Az előző NAT-ot is fokozatosan léptették életbe, szinte alig lehetett valamennyi évfolyamon végigvinni, máris itt az újabb, amelyet szintén lépcsőzetesen indítanak, azaz idén csak az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 2025-re állna át a teljes közoktatási rendszer a megújított NAT-ra.

Sem a szülők, sem a tanárok nem tudhatják még most, az általános és középiskolai jelentkezés időszakában sem, hogy pontosan mi vár rájuk, milyen ismereteket és milyen módon kell majd elsajátítaniuk a diákoknak. Bár a hírek szerint a NAT-ra épülő kerettantervek hamarosan nyilvánosak lesznek, az ezeknek megfelelő tankönyvekről nem sokat hallani.