Hétfőn délutántól minden szabadságunkat elbuktuk? A jogvédők válaszolnak - videó

Gergely Márton

1 perc

2020.03.29. 17:30

2020.03.30. 14:46

Mi a baj azzal, ha a magyar kormány a hatékony járvány elleni védekezéshez felhatalmazást kért magának? Vagy nem is ezzel van baj? Az Amnesty International, a Helsinki Bizottság és a TASZ vezetőivel elemeztük a rendeleti kormányzásról szóló törvényt.

Felügyelheti a katona a kijárási szabályok betartását és büntethet is alkalom adtán? A kormány rendelkezhet a polgárok magánvagyona felett a járvány idején? Az Alkotmánybíróság vagy az Európai Unió vethet véget a szükségállapotnak, ha az okafogyottá válik? Amikor rendeletekkel kormányoznak, mi szabja meg, hogyan születik meg egy rendelet? Ki szavaz róla, és ki írja a jegyzőkönyvet? Ja, és ha valakit letüsszentek, akkor börtönbe kerülhetek a járványelleni védekezés akadályozásáért?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ a HVG 360 első távbeszélgetése – a felhatalmazási törvény elfogadásának előestéjén. Vendégeink voltak Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke, Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjokokért (TASZ) szakmai igazgatója és Vig Dávid, az Amnesty International magyar irodájának igazgatója.