Még nem találták ki, hogyan fognak össze, de Gyurcsányt nehezen tudná kihagyni az ellenzék

Tóth Richárd

5 perc

2020.01.25. 07:15

Kényszerpályára lavírozta magát az ellenzék az önkormányzati választás sikerei után, mivel bebizonyosodott, hogy csak úgy győzhetik le a Fideszt, ha feladják függetlenségüket és 2022-re ismét összefognak. A DK által szorgalmazott közös listára és közös miniszterelnök-jelöltre viszont egyik ellenzéki vezető sem mondott még igent, és ebből a szempontból sorsdöntő, hogy kiket választanak majd idén elnöküknek a pártok.

„Nem akarok nagy súlyt rakni a vállára, de ha neki sem sikerül, vége a Jobbiknak.” Így vezette fel a hétvégi tisztújítást egy Jakab Péter embereként számon tartott jobbikos a HVG-nek, amikor arról érdeklődtünk, milyen feladatok várnak az új elnökre. A tisztújítás eredménye szinte borítékolható: a Jobbik frakcióvezetőjének egyetlen kihívója van, Lokody Levente, a párt határon túli, marosvásárhelyi tagja.

Az egykori szkinhedvezér Sneider Tamás és csapata a tavaly májusi európai parlamenti választáson elért tragikus eredmény után mondott le (akkor a szavazatok alig több mint 6 százalékát szerezték meg, és csak egyetlen EP-képviselőt küldhettek Brüsszelbe), de a tisztújítás hónapokat csúszott Jakab taktikázása miatt.

Az Orbán Viktort már lókupechez és zacskónyi száraztésztához is hasonlító, a miniszterelnöki székbe milliós pénzbüntetést kockáztatva beülő pártelnökjelölt tavaly október végén egyszer már visszalépett a megméretéstől, így akkor el kellett halasztani a választást. A párt választmánya ugyanis nem fogadta el Jakab diktátumszerű feltételeit, aki két év helyett két és fél éves mandátumot akart, valamint kijelölte volna az alelnökeit is.

A patthelyzetet végül kompromisszummal oldották fel: a január 25-ei tisztújítást követően az elnök a 2022-es választásokig fogja vezetni a pártot, de az alelnököt a pártvezetőtől függetlenül választják.