A depresszió még a legjobban működő párkapcsolatot is megviseli

A depresszió még a legjobban működő párkapcsolatot is megviseli

Utolsó frissítés:

Remotiv Szerző:

Remotiv
Remotiv
Tetszett a cikk?

A párkapcsolati pszichológia terén végzett kutatások már számtalan alkalommal bizonyították az összefüggést a depresszió és a párkapcsolati krízis között. Még a legkiegyensúlyozottabb, a legjobban működő párkapcsolat is megváltozhat, ha az egyik félnél fellépnek a depresszió tünetei. Miből ismerhetjük fel a jeleket?

A depresszió legfőbb jellemzője, hogy a kétségbeesés, a szenvedés és a fájdalom sűrű, sötéten gomolygó ködével vesz körül, melyből egyszerűen képtelenség kilátni. Egyre fogy a munkához és a hétköznapi tevékenységekhez szükséges erőnk, kihal belőlünk a motiváció, továbbá mindent borúsan látunk, és képtelenek vagyunk bármiben is örömet lelni az életben.

Ha mindez nem lenne elég, a depresszió negatívan befolyásolja az önbizalmat, a legkisebb kritikát is az elviselhetetlenségig nagyítja, és igencsak torzítja, megnehezíti a társas kapcsolatokat. Végül már semmi sem jelent értéket és örömet, az egész élet értelmetlenné, egy hatalmas nyűggé válik, beleérve mások irántunk érzett ragaszkodását és szeretetét is.

Nem véletlen, hogy a párkapcsolati pszichológia terén végzett kutatások már számtalan alkalommal bizonyították az összefüggést a depresszió és a párkapcsolati krízis között. A viszony ráadásul kétirányú, így ördögi körbe zárul, mert a párkapcsolati problémák hozzájárulnak a depresszióhoz, a depresszió pedig párkapcsolati problémákat okoz. Egészen közelről melyek az okok és az összefüggések? – Dr. Antonio Borrello, amerikai pszichoterapeuta, párkapcsolati szakértő a Huffington Postban szedte össze egy cikkben, hogy a depresszió hogyan befolyásolhatja, teheti tönkre a párkapcsolatot.

1. Napról-napra távolabb

Aki depresszióban szenved, szinte állandóan tompa szomorúságot és nem múló ürességet érez. Ez pedig nem egyszer vezet odáig, hogy az illető eltávolodik a partnerétől, nincs kedve kommunikálni, nem mesél arról, hogy mit érez vagy épp mi történt vele, leginkább a saját csigaházában létezik.

2. Amikor már a buli is tortúra

A depressziónak szintén fontos tulajdonsága, hogy hatására mind a munka, mind a magánélet frontján eltűnik a motiváció és fellép az érdeklődés hiánya. A betegség elszenvedője idővel már a párjával közösen végzett szabadidős tevékenységekben sem lel örömet, untatja, fárasztja, nem érdekli a közös sport, a mozi, a színház, a sorozatok és a társasági élet sem, sőt, már a családi bevásárlás is felér egy kínzással. És persze ide tartozik a szexuális élet, a vágy, a vonzalom, a libidó folyamatos csökkenése is.

3. Most akkor kivel is van a baj?

Korábban nem kritizálta ennyit a párja? Honnan ez a rengeteg előzmény nélküli dühkitörés? Nem érti, hogy mit követett el, amiért ennyi minden zúdul a fejére? Mivel hívhatta elő ezt a rengeteg dühöt és frusztrációt a partneréből? Mire föl ez a harc és nekifeszülés? Mikor lett ellenség? – Ha hasonló kérdések járnak a fejében, lehet, hogy a depresszió áll a háttérben, ugyanis egy depressziós nem egyszer válik önmagához képest jóval ingerlékenyebbé, és fordítja saját, belső tehetetlen dühét mások, a környezete felé.

4. Pokoli éjszakák, még pokolibb nappalok

Bár tünetskálája igencsak változatos, legyen szó enyhébb vagy súlyosabb állapotról, depresszió esetén valamiféle alvászavar szinte kivétel nélkül tetten érhető. Így mind az álmatlanság, mind a fokozódó alvásigény jelzés lehet. Aki pedig éjszakánként álmatlanul forgolódik az ágyában, vagy hirtelen felriad az éjszaka közepén, majd nem tud visszaaludni, másnap jóval fáradtabb, ingerlékenyebb és idegesebb lesz, ami szintén óhatatlanul kihat az otthoni hangulatra. A fokozott alvásigény pedig  egyszerűen elveszi az időt a már említett közös, társas tevékenységtől.

5. Már nem érdekel semmi más

Ha mindez nem lenne elég, a depresszió időrabló azon a téren is, hogy elszenvedői tehetetlenségükben és alulmotiváltságukban sűrűn menekülnek a valóság és a társas kapcsolatok elől a televízió, illetve a számítógép képernyője, azon belül is a pornószájtok és a videójátékok elé.

6. Tényleg beteg féltékenység

A depresszió okozta reményvesztettség és pesszimizmus nem egyszer egyenesen a beteges féltékenységig és bizalmatlanságig vezet: a depressziós irracionális módon fél attól, hogy a párja már nem szereti, ezért hirtelen, szó nélkül elhagyja. Váratlan és nehezen magyarázható reakcióik megértéséhez az is fontos lehet, hogy a depressziósok többnyire igen érzékenyek az elutasítás legkisebb gesztusára és a legóvatosabb kritikai megjegyzésre is.

7. Pokoli utazás

Egy depressziós mellett könnyen lehet hullámvasút az élet, mert előfordulhat, hogy képes lelkesedni, képes várni találkozásokat, különböző eseményeket és programokat, majd például akár egy jól sikerült nyaralás végére ismét elhatalmasodik rajta a jól ismert deprimáltság és előtörnek a negatív érzések.

Hirdetés

A Remotiv extra enyhe depressziós tünetek – lehangolt lelkiállapot, hangulati labilitás, belső nyugtalanság, feszültség, stressz – és az ezekhez társuló alvási nehézségek kezelésére javasolt. Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer, ami oldja a feszültséget, javítja a hangulatot és az alvást.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer
www.remotiv.hu

Remotiv extra