Samsung
Samsung
Tetszett a cikk?

A koronavírus járvány során megugrott a képernyő előtt töltött időnk, ezért jó, ha tudjuk, milyen lépéseket tehetünk szemünk egészségének megóvása érdekében. Lássuk, mire érdemes figyelni.

Magyarországon 2020 márciusa és júniusa között rengetegen tartózkodtak önkéntes vagy hatósági karanténban a koronavírus miatt, ez idő alatt pedig alaposan átalakultak a televízióhasználati szokásaink.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hogyan tévézünk. Megfelelő beállításokkal és néhány praktikus megoldással optimális felhasználói élményben lehet részünk úgy, hogy közben a látásukat is kíméljük.

1. Nem mindegy, milyen magasan van a tévé!

A készülék pozíciója az egyik legfontosabb tényező, mivel az átlagos felhasználó esetében a látás fókusza körülbelül 110 centiméteres magasságban van, ha a kanapén ül. Ezért érdemes előre gondolkodni, hogy a tévét pontosan hol és hogyan helyezzük el. Nem szerencsés letenni a padlóra, mert így nehéz lesz olyan ülőhelyet kialakítani, ahonnan kényelmesen nézhetnénk a tévét, de túl magasra sem, mert akkor a nyakunkat folyamatosan terheljük.

Az sem mindegy, hogy a készülék kábeleit hogyan tudjuk elrendezni, hiszen senki sem szeret kábeldzsungellel hadakozni. A modern QLED-tévék ma már szerencsére csak egyetlen optikai kábelt használnak, amely egyesíti magában a kép-, és hangjelek továbbítására szolgáló drótokat, illetve az áramellátást biztosító tápkábelt is.

2. Gondolj a gyerekekre és a háziállatokra is!

Mivel a mai tévék már jóval nagyobbak, mint pár évvel vagy évtizeddel ezelőtt, fontos úgy elhelyezni, hogy a készülékben se tudjunk kárt tenni, de fordítva: a tévé se akadályozzon a mozgásban és ne legyen balesetveszélyes a család tagjai számára.

A kábelek elrendezését már feljebb említettük, annyit azonban még fontos megjegyezni, hogy a tévé beüzemelésekor érdemes arra is gondolni, ha a családban kutya, macska vagy más háziállat is van és megakadályozni, hogy a jószág önjelölt villanyszerelőként nekiálljon átrendezni a kapcsolási rajzot.

3. Fény az éjszakában

A tévé elhelyezésekor fontos figyelembe venni a különböző fényforrások és az ablakok elhelyezkedését is. A szemünk számára ugyanis nagyon megerőltető, ha a képernyőre más forrásból is érkezik fény. Nem szerencsés a teljes sötétség sem, ezért érdemes egy szórt fényt kibocsátó lámpát vagy más fényforrást a tévé közelébe helyezni, de a QLED-tévéken elérhető szemkímélő mód bekapcsolása is hasznos, főleg, ha szeretünk késő éjszaka hódolni a sorozatdarálás bűnös élvezetének.

4. Érdemes áldozni a jobb minőségre!

Az új generációs QLED-tévék jelenleg a technológia csúcsát jelentik és mint ilyenek, valamivel többe kerülnek, mint a hasonló tudású és méretű LED-tévék. Érdemes azonban azt a pár tízezer forintot rászánni a különbözetre, ugyanis a megfelelő technológiával, mint például egy 8K felbontású QLED tévéképernyővel, illetve a felhasználói beállítások tudatos alkalmazásával sokat tehetünk a szemünkért: nem csak a szemünk romlását védhetjük ki, de közvetve javíthatjuk a közérzeti állapotunkat.

A szemkímélő üzemmóddal ellátott készülékek ugyanis képesek aktívan szűrni a tévéből érkező fénynek azt a részét, amely a kék színtartományba esik. Ez azért fontos, mert a túl sok kék fény megtéveszti a szervezetünk természetes belső órájaként működő úgynevezett cirkadián ritmust és az alvást kiváltó melatonin nevű hormon termelését is visszafogja.

5. A nőket jobban érdekli a szemük egészsége

A tévézéssel kapcsolatos felhasználói szokásainkat nemrég a Samsung országos kutatás keretében vizsgálta meg. A 2020. május 31-től június 2-ig tartó időszakban, 1189 fős reprezentatív mintán végzett kutatásából többek között az derült ki, hogy a válaszadók kétharmada szemüveges, közülük csak a megkérdezettek körülbelül 33 százaléka veszi figyelembe ezt a tényt a tévé beállítása során.

Érdekesség, hogy míg a válaszadók jelentős többsége, 2-4 méter közötti távolságból tévézik, a nők, illetve a fővárosiak ennél közelebbről, átlagosan 2-3 méter közötti távolságból követik az adást.

Mivel a modern okostévék már nem csak a nézői élményt növelik, hanem a felhasználók egészségére is gondolnak, nem csoda, hogy népszerű funkció a fényviszonyokhoz alkalmazkodó fényerő, amelyet a megkérdezettek negyede (25 százalék) rendszeresen használ is. Valamivel kevesebben (19 százalék) alkalmazzák a már említett szemkímélő üzemmódot. A válaszadók 15 százaléka emellett a megnövelhető betűméretet is örömmel fogadja és használja a tévékészülékén.

A válaszokból az is kiderül, hogy a nőket jobban foglalkoztatja a szemük egészsége: a Pulzus piackutató alkalmazáson, illetve telefonos beszélgetéseken keresztül rögzített adatokból ugyanis kiderül, hogy a nők 53 százaléka veszi figyelembe a tévé beállításai során a szeme állapotát, míg a férfiak 55 százaléka nem törődik ezzel.

Légy te az Ország Szeme!

A Samsung Ország Szeme kampányát a fenti kutatáson kívül egy, a www.orszagszeme.hu címen elérhető figyelemfelkeltő játék is támogat. A játékosoknak – akik 2020. július 12-ig versenyezhetnek - egy rajzolt képen kell megkeresni az elrejtett Samsung-termékeket. Ehhez valóban sasszemre, de legalábbis egy 8K-felbontású tévéképernyőre van szükség, a kép ugyanis rendkívül részletgazdag, akár családi programnak sem utolsó a böngészése. Arra, hogy milyen hatással van a szemre egy 8K-felbontású QLED-képernyő, az alábbi videó ad magyarázatot:Az oldalon elhelyezett tartalom a Samsung megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Samsung BrandChannel

Aranykorukat élik az online játékok, de másra is hatott a világjárvány

A világjárvány miatti korlátozásokon ugyan már lazítottak hazánkban is, ám ennek ellenére jelentősen felértékelődött az otthoni szórakoztató-elektronikai gépparkunk. A korlátozások időszakában ez jelenti a kulcsot a tanuláshoz, a kikapcsolódáshoz, de a barátainkkal, családtagjainkkal való „találkozáshoz” is. Lássuk, milyen lehetőségek közül válogathatunk.

Samsung BrandChannel

Mi ez, ha nem a tejjel-mézzel folyó tech-jövő?

Ami éveken, évtizedeken keresztül csak a sci-fi írók fantáziájában, illetve a szakmai konferenciák nyitó beszédeinek vízióiban létezett, mostanra kézzel fogható valósággá vált. Lássuk, mit jelent, ha az életünknek már szerves részét képezi az innovatív, intelligens technológia.

Samsung BrandChannel

Valóban bekebelezi a lelkünket a virtuális valóság?

A technológia fejlődésével egyidőben folyamatosan erősödnek azok a hangok, melyek szerint az újfajta világ az emberek elmagányosodásához vezet, közösségek bomlanak fel, a virtuális valóság pedig bekebelezi lelkünket. De valóban igazak ezek a félelmek? Lauter Adrienn pszichológussal beszélgettünk.