Docler Holding
Docler Holding
Tetszett a cikk?

Az olimpiák története egészen régre nyúlik vissza, és az ókori görögök óta tucatnyi új sportág lett olimpiai szám, ugyanúgy ahogy rengeteg került a feledés homályába. Tudta, hogy valaha olimpiai szám volt a kötélhúzás? Vagy a lovaspóló? És a görhoki? Miközben a tradicionális sportágak egyre jobban tűnnek el, számos új és menő sport került az olimpia érdeklődésének homlokterébe. A következő ötkarikás játékokon már hivatalos szám lesz többek között a baseball, a szörf, a karate és a gördeszkázás is, de komoly esélye lehet a magyar szabadalomnak, a teqballnak is arra, hogy egyszer bekerüljön.

Sokat lehet tanulni azoknak a sportoknak a példájából, amelyek már nem részei az olimpiai programnak. A lovaspóló például 1936-ig tartozott bele, azonban egyszerűen túl drága lett a sportág fenntartása, logisztikai nehézségekbe ütközött a lovak szállítása, és szép lassan kivették a programból. Hasonló okok miatt nem lehetett olimpiai sportág az Egyesült Államokban máig rendkívül népszerű lacrosse, amelyhez egyszerűen túl drága volt a felszerelés, hogy a tehetősebb országokon kívül is űzni tudják. A barcelonai olimpián, 1992-ben bemutató sportként debütált a görhoki, hiszen akkoriban igen populáris volt Spanyolországban, a cél pedig az volt, hogy hamarosan olimpiai sporttá válhasson. Aztán kiderült, hogy – a korábban felsoroltakhoz hasonlóan – nagyon költséges a fenntartása ahhoz képest, mennyi országban űzik magas fokon. És nemcsak az olimpiákról tűnt el a sportág, de szép lassan a kontinentális versenyek szintjéről is, hiszen az érdeklődés iránta egyre csak hanyatlott. Ezért is lehet hatalmas előnyben a teqball, hiszen a lovaspólóval vagy a görhokival szemben semmi más nem kell hozzá, csak egy teqballasztal és egy labda, ami sokkal könnyebben hozzáférhető bárkinek, mint a drága védőfelszerelések vagy speciális ütők.

Az ötkarikás játékok jó ideje küzd azzal a nehézséggel, hogy a tradicionális számok egyre kevesebb nézőt vonzanak, miközben az újgenerációs sportágakra egyre nagyobb figyelem irányul. A tokiói olimpia éppen azért lesz vízválasztó, mert ez lesz az első alkalom, hogy olyan extrémsportok is bekerültek a versenybe, mint a sportmászás, a szörf vagy a gördeszkázás. Utóbbi esete különösen érdekes, hiszen alapvetően egy utcai, szabadidős mozgásformáról van szó, ami attitűdjében és kultúrájában merőben eltér attól a közegtől, amit az olimpia képvisel.

Persze a gördeszkázás bevezetése teljesen érthető az olimpiai bizottság részéről. A profi deszkázás évtizedek óta dollármilliárdos biznisz az Egyesült Államokban: ez nemcsak sport, hanem egy életstílus is, amely komoly hatással volt a divatra, művészetekre, videózásra és a fényképészetre egyaránt. A ‘90-es évekre lett globálisan felkapott, sok szempontból pont azért, mert egy-egy verseny komolyan eltér a szokványos sporteseményektől. A deszkások között nincs uniformizált megjelenés, minden induló máshogy öltözik, máshogy néz ki. Ráadásul kifejezetten a fiatalok sportjának számít, az olimpia pedig éppen azért küzd, hogy képes legyen egy új generációt bevonzani.

Ráadásul a profi gördeszkázás az évek során rengeteg világsztárt termelt ki. A legismertebb kétségtelenül Tony Hawk, akinek a nevével ellátott videójátéksorozat komolyan tett azért, hogy a sportágat népszerűvé tegye az egész világon.

Ha ez nem lenne elég, maga a gördeszkázás a hollywoodi celebek körében is népszerű. Ashton Kutcher, Jodie Foster, Miley Cyrus, Selena Gomez és Justin Bieber is közismerten nagy rajongója a sportnak, de Rihannát, Matthew McConaugheyt és a tragikusan korán elhunyt Heath Ledgert is fotózták már gördeszkán. Ennél jobb reklám pedig nem kell egy sportnak ahhoz, hogy egy új generációra fókuszáló olimpia végre felfedezze magának.

Hasonló úton halad a teqball is, ami egy rakás világhírű focista új kedvenc időtöltése Ronaldinhótól David Beckhamen át a juventusos Paulo Dybaláig.

“Ez nagyon fontos a sportág hitelessége szempontjából, hiszen az említett sportolók óriási követőtáborral rendelkeznek és példaképei sok fiatalnak. Érdekes megfigyelni, hogy egy csapaton belül milyen gyorsan kapnak rá a játékosok a teqball ízére: lásd Liverpool, Tottenham vagy Manchester United. Mostanra már a világ legnépszerűbb labdarúgó csapatai, játékosai használják az asztalt, játszanak, gyakorolnak rajta edzés előtt, után, valamint szabadidejükben otthon a kertjükben. Az utóbbi talán a legjobb népszerűsítés a sportnak, mert átadja azt, amiről a teqball szól: a játék élvezetéről” – meséli Marius Vizer Jr., a FITEQ (Nemzetközi Teqball Szövetség) főtitkára azzal kapcsolatban, hogy egy új sportág esetében mennyire fontos, hogy hírességek is rákapjanak.   

Vizer elmondta, hogy a szövetségnek száz országban 72 szövetségi tagja van, volt már három világbajnokság, és a 2020-as Ázsia Strandjátékokon nemcsak szerepel majd a teqball, de bemutatkoznak a sportág női párosai is. És ugyan a teqball őshazája Magyarország, mi adjuk a top játékosok, bírók és edzők nagy részét, a világranglistát jelenleg egy lengyel versenyző vezeti, a páros kategóriát pedig egy brazil duó, de a legjobb nyolcban akad kameruni és japán páros is.

A teqball potenciális olimpiai jövőjével kapcsolatban a FITEQ-főtitkár szintén a gördeszkázást hozta fel az egyik példaként. “Az olimpiai mozgalom sokat változott az elmúlt tíz-tizenöt évben, bekerült a programba a tokiói játékokra a falmászás, a szörf és a gördeszka is, valamint a 2024-es párizsi nyári olimpiára a breakdance. Mint magyar sport, az olimpia eszméje fontos számunkra, ezért az olimpia programjára való bekerülés Magyarország számára is óriási nemzetközi siker lenne. Azt persze tudjuk, hogy erre legkorábban a 2028-as los angeles-i játékokon lenne technikailag lehetőség. Idén a legfontosabb mérföldkő számunkra, hogy a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége, a GAISF elismerjen minket, mint teljes tag, majd ezt követheti a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportági elismerése. A teqball fejlődése megállíthatatlan, aminek köszönhetően a világ minden helyére eljut ez a nagyszerű sport” – magyarázta Marius Vizer Jr.

A tartalom a Docler Holding megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Docler Holding

Egy magyar sporttalálmány, ami meghódította a világot

Vége a vizsgáknak, hivatalosan is elkezdődött a nyári szünet, és a koronavírus okozta veszélyhelyzet is elmúlt. Végre együtt lehetünk a barátokkal, a távolabbi családdal, a rengeteg felgyülemlett energiánkat pedig különféle sporttevékenységekkel vezethetjük le. A lehetőségek tárháza végtelen, de ne féljünk kísérletezni akár a különlegesebb, újszerűbb mozgásformákkal sem. Mi most ezek közül mutatunk be közelebbről egy világszabadalommal rendelkező magyar találmányt, a Teqballt.

Megnézték, mire lehet képes az iPhone 12 Pro Max processzora, az eredmény nem túl szívderítő

Megnézték, mire lehet képes az iPhone 12 Pro Max processzora, az eredmény nem túl szívderítő

Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

Agrárkamara: a rossz idő miatt szálltak el a gyümölcsárak

Agrárkamara: a rossz idő miatt szálltak el a gyümölcsárak