Lidl Magyarország
Lidl Magyarország
Tetszett a cikk?

Háromféle sonka és torma, valamint kétféle kalács: a BrandLab szerkesztői a Lidl húsvéti kínálatának egy részét próbálták ki. Ízek, élmények, tapasztalatok: lássuk, ki hogyan értékelt!

A szívsonka – Szabolcs

Nem mondanám, hogy maga vagyok a megtestesült hagyománykövetés, de a húsvétot el sem tudnám képzelni a sonka, főtt tojás, torma szentháromsága nélkül. A tojásnak – minden elképzelhető formájában – nagy rajongója vagyok, sonkát és tormát azonban szinte kizárólag ilyenkor fogyasztok. A torma számomra elválaszthatatlanul hozzáforrt a sonkához, utóbbit pedig csak a családi összejövetelek alkalmával eszem, vagyis olyankor, amikor elém teszik. Ennek legfőbb oka, hogy mindig is egyfajta konyhai varázslatként tekintettem rá, aminek elkészítése a szerencsés beavatottak kiváltsága, és amivel én jobb, ha nem is próbálkozom.

A szükség és a szerkesztőségi sonkateszt viszont nagy úr, így életem első sonkafőzése után büszkén jelentem, a főtt tojások mellett immár a (húsvéti) sonkának is felkent szakértője lettem. Legalábbis a Lidl Nagyhegyes/dorogi füstölt szívsonkáját még én sem tudtam elrontani. Semmit nem kell vele csinálni azon túl, hogy közepes lángon feltesszük főni úgy, hogy a víz ellepje, majd amikor kellően megpuhult, levesszük a tűzről. Nekem az egykilós kiszereléshez egy szűk óra bőven elég volt. Ha ezután hagyjuk a saját levében kihűlni, akkor valamennyi só még kiázik belőle, és – ez nyilvánvalóan szubjektív, de – számomra így lett pont tökéletes.

Gyanítom persze, hogy a hibátlan végeredményhez a minőségi alapanyag nagyban hozzájárult. A szívsonka nem csupán a sertés egyik legértékesebb része, de jelen esetben 100 g késztermék 130 g sertéshús felhasználásával készült. Mint megtudtam, ez a nyers hús feldolgozásából (például füstölés, sózás, szárítás) adódik: ilyenkor a hús víztartalmának jelentős része elpárolog, a hús tömege csökken, a beltartalma sűrűsödik. Némi meglepetésemre egyébként a főzés során ezzel épp ellentétes folyamat zajlott: a sonkám végül jó másfélszeresére duzzadt a vákuumcsomaglásból kivett méretéhez képest. Az igénybe vett telefonos segítség során azonban megnyugtattak, hogy ez normális, sőt a jó állagra és az adalékanyagoktól mentes, valóban magas hústartalomra utal.

Elmaradhatatlan hozzávalóként az én választásom a Hazánk kincsei tejszínes tormára esett. Úgy voltam vele, hogy a sonkafőzés mellett ilyen téren is kísérletezésbe kezdek, mivel korábban kizárólag a klasszikus reszelt tormákkal próbálkoztam. Hiba volt. A tejszín ugyanis tökéletesen harmonizál a tormával, és előzetes félelmeim ellenére a torma megszokott, markáns ízvilágát sem csorbítja. Kitűnő választás azoknak, akik szeretik a csípőset, és hozzám hasonlóan értékelik, ha nemcsak kenhetnek, de akár tunkolhatnak is. A fent említett szívsonka omlósságával, füstösségével és a friss, puha kalács édeskés ízével kiegészítve szerintem telitalálat, nálam feltette az i-re a pontot.

A sonka, tojás, torma és kalács hagyományosan azok az ételek, amelyek nélkül elképzelhetetlen a húsvét. A keresztény hagyomány szerint a húsvét a negyvennapos böjt lezárása, amelyet egy gazdag, laktató és tápláló lakomával ünnepelnek meg. A legfontosabb ételeket húsvétvasárnap egy díszes terítővel bélelt kosárba tették, a helyi templomban megszenteltették, és csak ezután kerülhetett a család asztalára. Noha az, hogy pontosan milyen ételeket vittek szentelésre, területenként eltérhetett, a torma, sonka, kalács és tojás kivétel nélkül mindenhol megtalálható volt a kosárban.

A pulykasonka – Viktor

A csapat kevésbé gasztrotudatos részéhez tartozom. Nekem már a sonka megfőzése is kaland. Szóval ez történt velem és a Gallicoop kötözött pulykasonkájával.

A Lidl útmutatójával és a komplett rokonság tanácsarzenáljának bevonásával álltam neki az elkészítésnek. Spoiler: előzetes feltételezéseimmel ellentétben mindez könnyű és gyors volt. Bár a pulyka 1,3 kilogramm körül mérlegelt, nem volt szükség a klasszikus kilónkénti egy óra főzési időre. A víz ellepte, fűszert nem tettem a fazékba, és körülbelül 40 perc alatt meg is voltam vele. A húsvilla kényelmesen csusszant a combba, nekem ezután pedig már csak arra kellett figyelnem, hogy a háló ne dermedjen rá a rózsaszín húsvéti pulykára. Még langyos volt, amikor levettem róla, majd szépen felszeleteltem, és mindenkit az asztal köré csábítottam, hogy tekintsék meg életem első sonkáját.

Szeretem a pulykahúst mindenféle győzködés nélkül is, de valahogy sosem ezt kerestem. Pedig kifejezetten jó alternatíva húsvétkor is. A pulyka nem olyan markáns ízű, ízvilágú hús, mint a disznó, ami nekem most különösen jólesett. Sőt, kevésbé allergizál, mint más, és kevésbé zsíros, mint más vörös húsok. Hab a tortán, hogy ásványi anyagokban is gazdag: cink, vas, kalcium, de még magnézium is van benne, továbbá B1– és B12-vitamin.

De vissza az asztalhoz: a hús puha, kevésbé omlós, számomra tökéletesen sós (lett), de itt fontos megjegyeznem, hogy nem eszem kifejezetten sósan. Kaptunk még a Lidltől frissen sütött kalácsot és Hazánk Kincsei tormákat. Utóbbiból normál, erős és tejszínes verziót. Mivel én tormából a klasszikusokat kedvelem, ezért erre a pulykás útra az erőset választottam. A torma állaga kicsit szószosabb, de rendben kenhető. Én a kalácsra és a sonkára is szoktam tenni egy kicsit: a torma olyan volt, amilyenre egy erős tormától vágytam: NAGYON ERŐS. Ezért, ha valaki kicsit több gyengédségre vágyik, inkább a normált keresse. Apropó, kalács. Klasszikus fonott kalács volt, azzal a mélyről jövő melegséggel, amit nehéz szavakba önteni, és amit csak a kalácsban érez az ember, amikor megkóstolja.

Összességében: a három főszereplő nagyon jól kiegészítette egymást, semmilyen hiányérzetem nem volt az előrehozott húsvéti Lidl-menümmel kapcsolatban. Ráadásul kipróbálhattam valami teljesen újat – amiről még azt is megtudtam, hogy egészséges(ebb), mint a megszokott.

A tarja – Annamária

Ha az ünnepi étkezések közül a karácsony a vacsora, akkor a húsvét egyértelműen a reggeli – még a hagyományok szerint is. A BrandLaben belül – közmegegyezés alapján – én vagyok a legrutinosabb a konyhában, de valamiért a húsvéti sonka főzése eddig még kimaradt a repertoárból. Az elmúlt években mindig a családdal töltöttük az ünnepet, így volt, aki megfőzze helyettem, idén viszont itthon leszünk a húsvéti hétvégén, így kapóra is jött ez az ünnepre hangoló teszt: elkészítettem életem első sonkáját.

A teszttermékek közül a Lidl saját márkás Pikok Pure füstölt sertéstarjája jutott nekem. Bevallom, először kicsit furcsálltam is, hogy milyen húsvéti sonka lesz ebből a húsból, de aztán nagyon pozitívan csalódtam. És hogy miért? Egyszerűen azért, mert a tarja sokkal szaftosabb, zsírosabb hús, mint a sertéscomb, így maga a kész sonka sem lesz olyan száraz – így azok, akik éppen azért nem kedvelik ezt a húsvéti fogást, mert túlzottan száraznak ítélik, bátran választhatják ezt a kissé rendhagyó alapanyagot. A hús megfőzve éppen jól volt sós és éppen eléggé volt füstös – sőt, minden egyéb adalékanyagtól mentes is, ahogy a Pikok Pure minden más terméke is. Kifejezetten klasszikus íze volt, semmi flanc vagy sallang, ezért akik erre vágynak, bátran válogassanak ebből a termékcsaládból.

A sonkához háromféle tormát kóstoltunk meg itthon a Hazánk Kincsei termékek közül: egy erős reszelt tormát 55%-os tormatartalommal, majd egy 40%-ost, illetve egy szintén 40%-os tormatartalmú tejszínes tormát. Aki kedveli az intenzív, erős tormaízt, az mindenképpen a legerősebb változatot próbálja ki, hiszen hozza, amit kell: kis adagban is csíp, egészen a fejtetőig! Meglepetésünkre a második legerősebb helyre a tejszínes torma került, míg a legkevésbé markáns a sima reszelt torma lett, mégis ez utóbbi került szubjektív listánk élére. Nem túl tolakodó, nem túl száraz, a sonkával kifejezetten jó ízharmóniát alkot. Azért is kedvelem jobban a kevésbé erős tormát, mert a húsvéti asztalról az újhagyma és a hónapos retek sem hiányozhatnak, viszont mindkét friss zöldség is csíp valamennyire, így ha ehhez még egy nagyon erős tormát fogyasztanék, az azért már tényleg túlzás lenne. A tormát ezenkívül még a tojáskrémbe szoktam felhasználni, amit szintén készítek idén is, és ehhez a legerősebb tormát fogom majd használni.

A kalácsok közül számomra a klasszikus fonott kalács a befutó, és a két tesztelt termék közül is ez ízlett jobban, szépen kiegészítette a sonka sósságát és a torma csípősségét nagyon enyhe édességével. Ez akár frissen, akár kicsit pirítva is príma fogás. Azoknak, akik inkább az édes reggelik rajongói, szuper választás a kakaós-vaníliakrémes kalács, egy jó kávéval vagy akár egy kis vajjal a tetején.

A Lidl Magyarország idén húsvétkor is bő kínálattal és kedvező árakkal várja a vásárlókat, akik 17 féle sonka, hétféle kalács, több mint 150 féle friss zöldség és gyümölcs, különleges ízeket kínáló tormaválaszték, valamint közel 90 féle húsvéti édesség közül válogathatnak. A kalácsok április 10-től, a húsvéti sonkák április 14-től az áruházlánc akciójában érhetők el.

A tartalom a Lidl Magyarország megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Ketten meghaltak Kijevben, miután az oroszok újabb támadást indítottak az ukrán főváros ellen

Ketten meghaltak Kijevben, miután az oroszok újabb támadást indítottak az ukrán főváros ellen

Az amerikai fotográfia csúcsát jelentő nevek ikonikus munkái Budapesten – autómámor Pálfi Györggyel

Az amerikai fotográfia csúcsát jelentő nevek ikonikus munkái Budapesten – autómámor Pálfi Györggyel

Harmadik alkalommal is kikérték Magyar Péter mentelmi jogát

Harmadik alkalommal is kikérték Magyar Péter mentelmi jogát

Trump szerint az Egyesült Államok a Kínára kivetett 145 százalékos vámmal megszüntette kereskedelmi veszteségét

Trump szerint az Egyesült Államok a Kínára kivetett 145 százalékos vámmal megszüntette kereskedelmi veszteségét