szerző:
hvg.hu

A stuttgarti gyártó újdonsága hidrogénnel és akkumulátorban tárolt energiával is működhet.

A nemrégiben új dízel hibriddel előrukkolt Mercedes az egyik legnépszerűbb modelljében, a kompakt divatterepjárók között versenyző GLC-ben mutatta be vadonatúj hajtásláncát. A keresztségben GLC F-Cell nevet kapott újdonságban egy 211 lóerős teljesítményű, illetve 365 Nm nyomatékú villanymotor található, mely a megszokottól eltérően nem egy, hanem kétféle irányból nyerheti a működéséhez szükséges energiát.
©

A kocsi alsó részébe szerelt két karbonszálas tankba 4,4 kilogramm, 700 baron tárolt hidrogént lehet tankolni, melynek segítségével 478 kilométeres távolságot lehet megtenni, legalábbis az NEDC szabvány szerint. Ezenkívül egy 13,5 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor is került az üzemanyagcellás kocsiba, ami mintegy 51 kilométeres hatótávolságot biztosít.

©

Hidrogénnel néhány perc alatt feltankolható a különleges GLC, az akkumulátor 10-ről 100 százalékra történő feltöltése pedig mintegy 90 percnyi időt vesz igénybe. A 160 km/h végsebességű SUV egyszerre mindkét energiaforrást is képes használni, és természetesen lassításkor és fékezéskor visszatáplálja az energiát az akkumulátorba.

©

 

©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását