szerző:
László Ferenc

Bár alapvetően haszonjármű, egyre többen divatterepjáró helyett vásárolják a remek kiállású Rangert, amely egyáltalán nem jön zavarba, ha kemény terepre hajtanak vele. Ezt onnan tudjuk ilyen biztosan, mert próbának vetettük alá.

A divatterepjárók korát éljük, még az is magas építésű, terepjáró kinézetű autóra vágyik, aki vélhetően sohasem hagyja el az aszfaltozott utakat. Elég csak megnézni, hogy napjainkban mennyi Nissan Qashqai, Volkswagen Tiguan és BMW X5 rója a hazai utakat, meg sem lehet számolni, hogy percenként hány ilyen SUV jön szembe az utakon.

Mint minden divatterméknek, természetesen a divatterepjáróknak is alaposan megkérik az árát, főleg akkor, ha komoly méret és még presztízs is jár melléjük. Konkrét példa: egy 3 literes dízelmotorral szerelt BMW X5 fapados alapára 19,86 millió forint.

De vajon nem lehetne-e ezt az egészet sokkal olcsóbban megúszni? Dehogynem, például egy Ford Ranger megvásárlásával. Presztízsből ugyan még messze nincs az X5 szintjén, de a tekintélyt parancsoló Ford 3,2 literes motorral felvértezett legjobban felszerelt kivitele 11,42 millió forintba kerül. Ráadásul adott esetben ebből az áfát még vissza is lehet igényelni, így akár 8,99 millió forintban megállhat az autó. Kipróbáltuk, hogy mire képes a gyakorlatban a Ranger.

©

©
Haszonélvezeti jog

A Ford Ranger 5,3 méter körüli hosszával nem pont a városi parkolás bajnoka. De így viszont az utasterében teljesen kényelmesen elfér négy személy, és ha úgy hozza a sors, a hátsó üléssorban akár egy ötödiknek is jut hely.

A tervezésnél persze nem a kényelem volt az elsődleges szempont, hanem sokkal inkább a praktikum, hiszen a Ranger mégiscsak alapvetően egy haszonjármű (amire ily módon egyébként drágább az autópálya-matrica, mint egy normál személyautóra). Beszállva az utastérbe magasra kell felhuppannunk az akár elektromosan állítható ülésekbe, ezt azonban hatékonyan segítik az A-oszlopon elhelyezett méretes kapaszkodók. Az utastér mögött egy hatalmas méretű platót találunk, melynek hátfala a rakodást segítendő egyszerűen lenyitható. És mindenképpen érdemes rolót rendelni rá.

©

A műszerfal az általunk a mintegy 200 kilométeres hazai menetpróbán alaposabban kipróbált Wildtrak csúcsfelszereltség egészen személyautós húrokat pendít meg. A műanyagok persze kicsit keményebbek a megszokottnál, de alapvetően pillanatok alatt otthon érezheti magát a sofőr. A gyújtáskulcsot elfordítva a motor azonnal tudatja velünk, hogy egy haszonjárműben ülünk, a nagy dízelmotor a fülnek nem túl kellemes orgánummal kel életre.

Az erőforrás az üzemi hőfokot elérve sokat csendesedik, de érződik, hogy ez esetben messze nem használtak annyi szigetelőanyagot, mint mondjuk egy Mondeo esetében. Télies idő lévén a légkondicionáló hatékonyságát nem tudtuk tesztelni, a fűtését viszont igen. A Ranger gyorsan felfűt, de a hőmérsékletet körülményesen lehet állítani (főleg munkáskesztyűben), ezenkívül az oldalablakok fokozottan hajlamosak párásodni.

©

Milyen vezetni?

Az üléspozíció magas, de ez manapság már egyáltalán nem furcsa, hiszen szinte bármelyik divatterepjáróban hasonlóan magasról lehet letekinteni az útra. Az elektromos szervókormány kezelése is csak a tekintetben igényel némi megszokást, hogy végállástól végállásig többet kell tekerni, mint egy személyautó volánját.

A rugózási komfort elmarad a divatterepjárókétól, abszolút érződik, hogy a Ranger egy valódi terepjárásra kitalált, robusztus alvázas felépítésű jármű. Emellett a 2-2,3 tonnás tömeg mellett sem mehetünk el szó nélkül. Illetve fontos, hogy bár a pickupok általában nem szerepelnek túl jól a törésteszteken, a Ranger ötcsillagos EuroNCAP minősítést kapott.

©

A tesztautóban lévő 3,2 literes TDCi motor a hazai piac slágere: az itthon eladott Rangerek 85 százalékát ez az erőforrás mozgatja. Az öthengeres egység kereken 200 lóerős teljesítményt, illetve 470 Nm-es nyomatékot ad le, és miután röviden kipróbáltuk a gyengébb Rangereket, már értettük, miért veszi szinte mindenki a nagyobb motorral a típust.

A 2,2 literes dízelmotor kiviteltől függően 130, illetve 160 lóereje egyszerűen kevés a hatalmas kasztnihoz, a 3,2 literes erőforrást viszont mintha csak a Rangerbe találták volna ki. A pickup persze 200 lóerőtől sem lesz sportautó, de erőtartaléka és alacsony fordulatszámon ébredő nyomatéka elegendő a közúti előzések biztonságos és gyors kivitelezéséhez. A normál használat melletti 10 literes fogyasztásra egyetlen rossz szavunk sem lehet, mint ahogy a 10,9 másodperces 0-100-as sprint szintidő, illetve a 175 km/h végsebesség miatt sem érheti kritika a gyártót.

©

A fogyasztást a gyártó szerint akár 10 százalékkal is csökkentheti az automata motorleállító/indító rendszer, de talán még jobb lenne, ha az automataváltó nemcsak 6, hanem a riválisokhoz hasonlóan 8 fokozattal rendelkezne. Alapáron egyébként hatfokozatú kéziváltó jár, ami a személyautókénál hosszabb úton kapcsolható, kevésbé jól megvezetett.

A vezetést többek közt sávtartó asszisztens és adaptív tempomat segíti, a műszerfal közepén lévő 8 colos érintőkijelzőn pedig a Ford legújabb Sync 3 rendszere fut. Negatívum, hogy a Rangerbe még felár ellenében sem kérhető xenon-, vagy LED-világítás, vagyis be kell érnünk a régimódi, halogénes fényszóróval.

©

Terepre vele!

A Ranger földúton és erdőben érzi igazán otthon magát, és bár ma már egy divatterepjáró is meglepően sok helyen el tud menni, a SUV-ok messze nem vehetik fel a versenyt az igazi 4x4-esekkel. Alaphelyzetben hátsókerék-hajtással közlekedhetünk, ami aszfaltozott úton csökkenti a fogyasztást, ha pedig a helyzet úgy hozza, egy tekerőgombbal bármikor bekapcsolhatjuk az összkerékhajtást. Egészen akár 120 km/h tempóig.

A normál négykerék-hajtás az esetek nagy százalékában garantálja a továbbjutást. Ha esetleg komolyabb kihívással kell szembenéznünk, akkor érdemes bekapcsolni az elektromosan zárható hátsó differenciálzárat, és adott esetben a felező is remek szolgálatot tehet.

©

A hasmagasság 23 centiméter, és a kategóriában egyetlen rivális sem rendelkezik 80 centiméteres gázlómélységgel. Ehhez hozzájön még a 28 fokos első-, illetve 35 fokos hátsó terepszög, így akár az igazán meredek akadályok is könnyűszerrel leküzdhetők. Az 1,1 tonnás hasznos teherbírású pickuppal maximum 3,5 tonnát lehet vontatni, és terepezéskor érdemes észben tartani a vonóhorog kilógását.

Mint minden terepjáróval, a Rangerrel is el lehet akadni, ahogy nekünk is sikerült, ehhez azonban friss eső áztatta igen mély sár kellett. És itt jegyzendő meg, hogy ha komolyabb terepgumik lettek volna a tesztautón, vélhetően a legkritikusabb szituációkat is könnyűszerrel meg tudtuk volna oldani.

Meredek emelkedőn jól jön a hegymeneti elindulássegítő, ereszkedéskor pedig a kipörgésgátló segítségével működő lejtmenet-szabályozás biztosítja, hogy manuális fékezés nélkül kényelmesen lejussunk a magaslatról.

Ha ez kevés

2019 nyarán érkezik meg hazánkba a Ranger Raptor első néhány tucat példánya. A Raptor egy olyan Ranger, melybe egyszerűen csak bele kell ülni, be kell indítani a motort, és lényegében el is indulhatunk vele egy terepversenyen.

Az emelt sportfutóműnek köszönhetően az első terepszög 32,5 fokos, ezenkívül pedig a megerősített váz, a nagyobb teljesítményű fékek, a különleges BF Goodrich offroad gumik, illetve az agresszívabbra vett dizájn mellett sem mehetünk el szó nélkül.

A különleges Baja (nem az) üzemmóddal felvértezett, szélesebb nyomtávú és hosszabb rugóútú Raptor hazai listaárát egyelőre nem kívánta elárulni az importőr. Azt viszont már tudni lehet, hogy ebbe a megvadított Rangerbe egy 2 literes duplaturbós dízelmotort szerelnek, mely 210 lóerős és 500 Nm-es produkciót ad elő. Az erő pedig egy 10 fokozatú automataváltón keresztül érkezik meg a kerekekre.

©

Árak, riválisok

+ : nyomatékos 3,2 literes motor, kiváló terepjáró képesség, tágas és már-már személyautós utastér, korrekt ár.

: a zajszigetelés lehetne jobb, a klímavezérlés nem túl átgondolt, gyenge fényszóró, nagy tömeg.

Amennyiben az elsődleges vásárlóközönség számára fontos nettó árakat tekintjük, akkor az XL kivitelű legolcsóbb 130 lóerős Ranger 6,4 millió forint ellenében vezethető haza. Ilyen, teljesen csupasz munkagépet azonban keveset adnak el, és sokkal jobban fogy a 3,2 literes motorral szerelt Ranger, melynek Limited felszereltség melletti alapára 8,2 millió forint.

A magyar pickup-piacot 43,6 százalékkal uraló Ranger egyik legfőbb riválisa, a Volkswagen Amarok hasonló teljesítményű, 3 literes V6-os TDI motorral 9,35 millió forinttól indul.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

A jobbikos Staudt Gábor lemondott a parlamenti mandátumáról

A jobbikos Staudt Gábor lemondott a parlamenti mandátumáról

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

Biztonságiakat rendelhettek a vidéki Mediaworks-kiadványok épületeihez

Biztonságiakat rendelhettek a vidéki Mediaworks-kiadványok épületeihez