szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar autógyárak termelésében egyelőre nem okozott fennakadást a koronavírus terjedése.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Mind a négy nagy jelenlegi autóipari gyártó válaszolt kérdéseinkre, hogy milyen módon érinti őket a jelenlegi koronavírus-járvány. Az Opel szentgotthárdi motorgyártó üzemében 850-en vannak állományban, ahol a termelés három műszakban zajlik jelenleg – tudtuk meg a cég kommunikációs vezetőjétől.

A szentgotthárdi gyárban egyébként a fő termék most a háromhengeres, turbó benzines motorok gyártása idén januártól, amelyek az anyakonszern márkái, a Peugeot, Citroen autóiba is kerülnek az Opelek mellett.

A cég azt is közölte, hogy a jelenlegi vírushelyzet a termelést nem befolyásolja, anyagbeszállításaik és a kész motor kiszállítások folyamatosak, de hangsúlyozták, hogy ez csak a jelenlegi helyzet.

©

Az Opel Szentgotthárdnál egyébként már hetekkel ezelőtt a következő intézkedéseket vezettek be: az üzleti utakat fokozatosan leállították, látogatókat nem fogadnak. Amennyiben a termelés folyamatossága fenntartásához szükséges külsős személyek érkeznek, őket szűrik.

Ezzel párhuzamosan fokozták a takarítás, fertőtlenítés rendszerességét és mindenkinek felhívták figyelmét a személyes higiéniai szabályok fokozott betartására. Szükség esetén további intézkedéseket fognak bevezetni, de jelen pillanatban még ezekre nincs szükség – közölték a gyár részéről.

A többi hazai autógyárban is hasonló a helyzet, egyelőre nem érintette a termelést a járvány, vagy az ellene történő védekezés. Összesen a négy nagy autóipari gyárban több mint 20 ezren dolgoznak, a kecskeméti Mercedesnél 4400-an, ahol munkatársainkat tájékoztatják a vírussal kapcsolatos tudnivalókról, annak tüneteiről, a megelőzés módszereiről, valamint a fertőzés gyanúja esetén követendő viselkedésről. Az érintett régiókba irányuló összes üzleti utazást lemondták és a munkatársainknak azt javasolták, hogy ezekre a területekre magánutazást se tegyenek.

A győri Audi, amelynek létszáma tavaly év végén 12 900 fő volt hasonló intézkedések vannak, az esztergomi Suzukinál szintén, ahonnan jelezték egyelőre nincsenek ellátási problémáik, folyik a termelés, és Kínában is újraindult a szállítás, amely folyamatos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!