szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szentgotthárdon motorokat gyártanak, arról egyelőre nem érkezett bejelentés, hogy ott mi lesz.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Közleményben adta ki a francia PSA Peugeot-Citroen csoport, amely a Opel és a DS márkák tulajdonosa is, hogy a súlyosbodó járványhelyzet miatt ütemezetten leállítja gyárait.

Az intézkedés 15 gyárat érint Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Szlovákiában és Portugáliában.

A közlemény szerint nemcsak a közvetlen járványveszély, hanem az autókereskedelem és beszállítói láncok összeomlása miatt van szükség az intézkedésre.

A gyárak termelésének leállítása március 27-ig érvényes.

A PSA Automobiles csak Franciaországban 51 ezer embert foglalkoztat.

Éppen múlt héten kérdeztük a járványhelyzetről a magyar autógyárakat, így az Opelt is, ahol motorok készülnek. Akkor még arról volt hír, hogy az ellátási láncok működnek, a gyárakban felkészítették a dolgozókat a fokozott intézkedésekre a várható járvány kapcsán.

A franciákhoz hasonlóan az olasz autóipar is leállt lényegében: a Fiat, a Ferrari, a Lamborghini is beszüntette a termelést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bod Péter Ákos Gazdaság

Bod Péter Ákos a járvány gazdasági hatásairól: Ami előre nem látható, és ami mégis

Sem kereskedelmi, környezeti vagy menekültügyben, és bizony járványügyben sem lehet hatékony önmagában egyetlen nemzet. Ez igaz a legnagyobbakra, ránk különösen – állítja a hvg.hu-nak írt elemzésében a közgazdász egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke. Egyben javaslatokat tesz arra is, mit kellene a kormánynak azonnal lépnie, ha csökkenteni akarja az anyagi veszteséget, amely a lakosságot éri e napokban.