szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tesla Model 3 tulajdonosa nem a szépségre ment.

Egy svédországi Tesla-tulajdonos számolt be arról, ha nem a hagyományos módon rakja fel a síboxát a kocsira, akkor azzal gyakorlatilag nem veszít semmit hatótávban.

Peter Fritszon a kocsi tulajdonosa azt állapította meg, hogy amikor a szokásos módon rakta fel a boxot, akkor 16 százalékkal csökkent az autó hatótávja. De amikor fordítva szerelte fel a dobozt, akkor pontosan ugyanannyit fogyasztott az autója, mintha csak a konzolok lettek volna fent. Azok egyébként 3,6 százalékkal emelték a kocsi fogyasztását.

©

A box formája, ha fordítva rakják fel, valóban sokkal aerodinamikusabb forma. Az autófejlesztésben is régen rájöttek arra, hogy a légellenállás szempontjából az autók tervezésénél az ideális az úgynevezett esőcsepp forma lenne, éppen az, amilyen a megfordított síboxé is. Csakhogy az ilyen formájú autók esetében a csomag- vagy motortér igen szűkös lenne.

Az Electrek oldal idézett egy norvég mérnököt, aki elmondta, hogy a cégek nyilvánvalóan tisztában vannak ezzel a tényezővel, de az esztétikai igények jellemzően felülírják ezt a szempontot.

Vélhetően egy ilyen tömegű autó esetében, mint a Model 3 összkerékhajtású változata - amely önmagában 1847 kilós - bármennyire is hasonlít a fordítva felrakott síbox a repülőgépek szárnyprofiljára, ez nem emel annyit, hogy az tapadási problémát okozhatna. A svéd Tesla klub is ezt a kérdést feszegeti, megemlítve, hogy mindez nagyobb sebességnél okozhatna problémát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!