szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel háromszoros az árkülönbség az ebből a szempontból legolcsóbb és legdrágább ország között.

A legfrissebb adatok szerint Európában jelenleg Oroszországban lehet a legolcsóbban tankolni, ahol átszámítva mintegy 187 forintba kerül 1 liter benzin. Fehéroroszországban sem kell sokkal többet fizetni ezért az üzemanyagért, itt 214 forintot kérnek el 1 literért.

Ebből a szempontból ugyancsak elég olcsó hely a hazánkkal szomszédos Ukrajna, ahol mostanság átlagosan 242 forintot kérnek a benzin literjéért, és Törökországban, illetve Moldovában is relatíve olcsó az üzemanyag, ezekben az országokban ugyanis mintegy 270, illetve 276 forintba kerül 1 liter benzin.

Magyarország a toplista első harmadában, konkrétan a tizenötödik helyén található: cikkünk írásakor mintegy 376 forintba kerül egy liter benzin, a kutak árai közötti különbség pedig extrém esetben akár a 60-65 forintot is elérheti. A hazaihoz hasonlóak az árak egyébként Andorrában, Litvániában, Ausztriában és Csehországban.

A toplista másik végén Hollandia található, ahol jelenleg átlagosan 536 forintot kérnek el a benzin literjéért. Vagyis 2,86-szor többet, mint Oroszországban és 42 százalékkal többet, mint hazánkban. Ugyancsak nagy a drágaság Norvégiában, ahol 513 forintba kerül 1 liter benzin, ezenkívül a görögök, finnek és dánok sem örülhetnek a mintegy 489-496 forintos üzemanyagáraknak.

Megjegyzendő, hogy teljes képet akkor kapunk egy adott ország üzemanyag tekintetében nézett olcsóságáról vagy éppen drágaságáról, ha a helyi átlagkereseteket is bevonjuk a képletbe.

A Holtankoljak.hu adatai szerint Magyarországon jelenleg 326 forint a legolcsóbb benzin literje, de a koronavírus által sújtott áprilisban 270 forintnál olcsóbban is lehetett tankolni ilyen üzemanyagot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1629 új fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában

1629 új fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában

Most szüntették meg a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésének engedélyezési eljárását

Most szüntették meg a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésének engedélyezési eljárását

Nyomkövetőt szereltek hat bálnára, itt ön is nézheti, merre vándorol a csapat

Nyomkövetőt szereltek hat bálnára, itt ön is nézheti, merre vándorol a csapat