szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kényszerszünet sem törte meg a magyar kamionversenyző lendületét a Hungaroringen.

A Révész Truck Racing Team 40-es rajtszámú MAN-jével versenyző Kiss Norbert a délelőtti időmérő edzésen ötödik lett, hátránya két másodperc volt a pole pozíciót megszerző Adam Lackóval szemben. A 11 versenykamionból álló mezőnynek nem volt könnyű dolga, hűvös, ködös, esős időben kellett versenyeznie a Hungaroringen.

Az első 11 körös viadal rajtjánál elmaradtak az izgalmak, az időjárási körülmények miatt ugyanis az egész pályán sárga zászlós figyelmeztetés volt érvényben, így senki nem előzhetett. A mezőnyt a második kör elején engedte el a versenybíróság, Lacko az élen meglépett, Kiss pedig igyekezett tapadni az előtte negyedikként haladó Antonio Albacetére.

Lacko az élen magabiztosan száguldott, a második Anthony Janiec viszont látványosan lassabb volt, mint a mögötte érkező trió, és egyértelműen feltartotta Jochen Hahnt, Albacetét és Kisst. A hajrához közeledve Janiec elnyúlt egy picit az üldözőitől, közben Kiss egyre közelebb férkőzött Albacetéhez, akit a kilencedik kör elején, az első kanyarban egy remek manőverrel meg is előzött. Egy körrel később szinte ugyanezt az előzést mutatta be a magyar versenyző a célegyenes végén Hahnnal szemben, így feljött harmadiknak. Kiss szemmel láthatóan gyorsabb volt Janiecnél is, akit az utolsó körben utolért, megtámadni viszont már nem tudta.

A versenybíróság ugyanakkor a három pályaelhagyás miatt 30 másodperces időbüntetéssel sújtotta a franciát, így Kiss második lett, Hahn pedig harmadikként végzett.

©

A második futam szintén barátságtalan körülmények között kezdődött. Kiss az első versenyen elért második helyezése miatt – a fordított rajtrács szabályának megfelelően – a hetedik helyről startolhatott.

A mezőny a felvezető kör végén visszaállt a rajtrácsra, mert Janiec versenykamionja megállt a pályán, a műszaki mentés idejére pedig piros zászlóval félbeszakították a futamot. Második próbálkozásra már elindulhatott a 11 körös futam, de a kora délutáni versenyhez hasonlóan ezúttal is végig sárga zászlós figyelmeztetés volt érvényben a nedves aszfalt és az esős körülmények miatt.

Előzni így az első körben senki nem tudott, a következőben viszont már elengedték a mezőnyt, Kiss pedig azonnal több pozíciót javított: a harmadik kört már negyedik helyezettként kezdte meg. A szombathelyi versenyző kiváló előzésekkel utasította maga mögé a riválisokat, és az ötödik kör elején átvette a vezetést. Akkor azonban a futamot piros zászlóval félbeszakították, mert a túraautó-világkupa (WTCR) időmérő edzésének az eredeti időtervhez igazodva el kellett kezdődnie.

A furcsa kényszerszünet után az utolsó teljesített körben látott sorrendnek megfelelően állhattak fel a kamionok a rajtrácsra, így Kiss – aki a félbeszakításkor már jelentős előnnyel állt az élen – a második pozícióból volt kénytelen folytatni. A hétkörösre kiírt verseny első körét ismét egész pályás sárga zászlós figyelmeztetés kíséretében tette meg a mezőny, amely így a második körtől kezdhetett el újra versenyezni.

Kiss azonnal megtámadta az előtte haladó Stephanie Halmot, akit az első kanyarban meg is előzött. A magyar versenyző azután magabiztosan építette az előnyét az élen, az üldözők pedig egymással küzdöttek, így nem jelentettek veszélyt Kiss sikerére.

„Jó verseny volt, örülünk a győzelemnek, de nem azért vagyunk itt, hogy a fordított rajtrácsos futamokat megnyerjük, ezért az esős beállításokon még dolgoznunk kell” – mondta Kiss az MTI-nek. Hozzátette, vasárnap már nem várható eső, a száraz aszfalt pedig várhatóan jobban fekszik majd a versenykamionjuknak.

A kamion Eb magyarországi állomása vasárnap egy újabb időmérő edzéssel, valamint további két futammal folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros majdnem hatmilliárdért javít ivóvízminőséget

Mészáros majdnem hatmilliárdért javít ivóvízminőséget

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni