Weyer Béla Világ

Genezis és bukás: egy önpusztító gyilkosság krónikája

Az elnyomott népek felszabadítóinak, náciellenesnek, antifasisztának tartották magukat, miközben együttműködtek a legszélsőségesebb Izrael-ellenes erőkkel – ez a német RAF 40 évvel ezelőtti akcióinak az egyik ellentmondása.

HVG Gazdaság

Amikor a görögök engedték el a németek adósságát

Micsoda szégyen, hogy az adósságválságban fuldokló görögökkel ilyen szigorúan bánnak (elsősorban) a németek, hiszen fordított helyzetben, 1953-ban az athéni politikusok sokkal nagyvonalúbbak voltak az NSZK-val - háborognak hetek óta sokan az interneten.

Orosz Márta Világ

„Az NDK temetése első osztályú temetés volt” – 25 éve omlott le a berlini fal

Meg lehet állapítani 25 évvel a berlini fal leomlása után, hogy kelet- vagy nyugatnémettel állsz szóba, vagy hogy a főváros keleti vagy nyugati városrészében sétálsz? Számít még a németeknek, hogy ki jön a vasfüggöny mögül? Nem erőltetett ez az Ossi–Wessi-kategorizálás? A különbségek mindenesetre még mindig léteznek, ha tetszik, ha nem – erről kérdeztünk egy kelet-, valamint egy nyugatnémet történészt.

Molnár Csaba Kult

Privát menekülttábor a Moszkva téren

Nagyon sokat kellett bulizni a Budapesten a határnyitásra váró keletnémetekkel, hogy legalább átmenetileg oldódjon a feszültségük, de többnyire jól bírta mindenki. Hogyan zajlottak egy Moszkva téri lakásban tűkön ülő majd' tucatnyi NDK-s utolsó napjai? Miből állt az emigrációs alapcsomag 1989-ben? Melyik keletnémet menekültből lett milliomos rockzenész? Az egészet első kézből megtudhatják egykori szállásadójuktól, kollégánktól, Molnár Csabától.

MTI Világ

Tovább élnek a volt NDK-sok

A volt NDK lakóinak látványosan megnőtt a várható élettartama, miután a kommunista állam összeomlott és a Német Demokratikus Köztársaság egyesült a virágzó Német Szövetségi Köztársasággal – derült ki egy új tanulmányból.

Szegő Iván Miklós Instant tudomány

Az okos húzás, amivel Magyarország bekerült a világtörténelembe

25 évvel ezelőtt, szeptember 10-én este a Magyar Televízió A Hét című műsorában Horn Gyula bejelentette, hogy az ország szeptember 11-én 0 órától kiengedi a határon a keletnémet menekülteket. Geopolitikai jelentőségű konfliktushelyzetben – az elmúlt fél évezredben legalábbis – ritkán tett akkora jelentőségű lépést a magyar politikai elit, mint amilyet 1989 őszén ezzel a döntéssel.

MTI Sport

Hatvan éve történt: Feldúlták a pesti utcákat az Aranycsapat vb-kudarca miatt

Puskásék éppen hatvan évvel ezelőtt veszítették el a vébédöntőt az NSZK válogatottja ellen, éppen akkor, amikor mindenki a négy éve veretlen Aranycsapat könnyű diadalára számított. Bár a kudarcban számos olyan tényező is szerepet játszott, amelyről a játékosok nem tehettek, a csalódott szurkolók kisebb forradalmat robbantottak ki Budapesten.

Szegő Iván Miklós Itthon

Kádár és a kettes számú ellenség

Negyven évvel ezelőtt, 1973. december 21-én a Német Szövetségi Köztársaság (vagyis a akkori Nyugat-Németország, NSZK) és Magyarország felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot. Ezáltal megszűnt az NDK, azaz Kelet-Németország monopóliuma a német-magyar viszonyban.

MTI Sport

Rendszerszintű volt a dopping az NSZK-ban is

Nemcsak az NDK-ban, hanem az egykori NSZK-ban is volt államilag finanszírozott, rendszerszerű doppingolás az élsportban egy német tanulmány szerint, amelynek alapján az Aranycsapatot legyőző nyugatnémet válogatott sikerében is lehetett szerepe teljesítményfokozó szernek az 1954-es labdarúgó világbajnokság döntőjében.

MTI Sport

Doppingoló sportolók győzték le az Aranycsapatot '54-ben?

Nemcsak az NDK-ban, hanem az egykori NSZK-ban is volt államilag finanszírozott, rendszerszerű doppingolás az élsportban – legalábbis egy német tanulmány szerint. Az Aranycsapatot legyőző nyugatnémet válogatott sikerében is lehetett szerepe teljesítményfokozó szernek az 1954-es labdarúgó világbajnokság döntőjében.

MTI Világ

Nyolcezer márkát kapott minden németért Ceausescu

A Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) több mint egymilliárd márkát fizetett 1968 és 1989 között a Ceausescu vezette kommunista Romániának azért, hogy jóváhagyja az erdélyi szászok és a bánsági svábok kitelepedését - írta hétvégi számában a Jurnalul National című román lap a német közszolgálati rádió riportját ismertetve.

MTI Shake

Repesnek a németek a boldogságtól - mi a recept?

Rég nem voltak olyan boldogok a németek, mint most. Legalábbis ez tűnik ki abból a kutatásból, amelynek eredményeit Berlinben tették közzé. A Die Welt című napilap szerdai számában részletesen ismertette Németország 2011-es "boldogságatlaszát". Eszerint az ország északi csücskében, továbbá délen a legboldogabbakaz emberek, ugyanakkor az egykori NDK-hoz tartozó, keleti Türingiában a legmagasabb a boldogtalanok száma.

Szegő Iván Miklós Tech

Egy furcsa moszkvai tárgyalás és a német egység

Egy amerikai professzor, egy német közvélemény-kutató és egy magyar író-történész elemezte többek között a német egység kérdéseit csütörtökön az Andrássy Egyetemen tartott konferencián. A legérdekesebb talán egy Gorbacsovról szóló dokumentum közlése volt, amiből az 1990-es egyesítés előzményei derülnek ki. Cikkünk végén kronológiát is közlünk az újraegyesítésről.

HVG Világ

Egy nép, amely a drágább kenyérért vonult az utcára

Csökkentek az egykori NDK és NSZK közti különbségek az újraegyesítés 20. évfordulójára. Ha nem is gyakran, de már az is előfordul, hogy egy-egy területen a keletiek járnak jobban – írha a HVG elemzése.

MTI / hvg.hu Tech

Első világháborús adósságát fizeti ki vasárnap Németország

Végleg véget ér Németország számára vasárnap az I. világháború: az akkor vesztes hatalom ugyanis ekkor fizeti ki a jóvátételből még hátralévő utolsó részletet, 69,9 millió eurót - írta az MTI. A hvg.hu korábban már beszámolt arról, hogy kicsit bonyolultabb problémáról van szó, de Berlin tényleg a hétvégén szabadulhat meg az első világháborús adósságától.

Weyer Béla Világ

Összenőttek

Csökkentek az egykori NDK és NSZK közti különbségek az újraegyesítés óta eltelt két évtizedben. Ha nem is gyakran, de már az is előfordul, hogy egy-egy területen a keletnémetek járnak jobban.

1 2
Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

Megütötte, majd bezárta a tornaterembe tanárát egy pécsi diák

Megütötte, majd bezárta a tornaterembe tanárát egy pécsi diák

Hídfoglaló magyarok Londonban

Hídfoglaló magyarok Londonban

Olyan jó az idei legolcsóbb iPhone, hogy a másik kettőt lehet, hogy nem is érdemes megvenni

Olyan jó az idei legolcsóbb iPhone, hogy a másik kettőt lehet, hogy nem is érdemes megvenni

Menekültekkel fotózkodott a pápa

Menekültekkel fotózkodott a pápa

A meleg miatt drágul az áram

A meleg miatt drágul az áram

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai

Csodás videóval tisztelegnek Dwayne Johnson előtt az interneten

Csodás videóval tisztelegnek Dwayne Johnson előtt az interneten

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Levideóztuk az első havat a Normafán

Levideóztuk az első havat a Normafán

A címlapról ajánljuk