szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az űrkorszakról a középkorra vált Heston Blumenthal: a molekuláris gasztronómia fejedelme új, Dinner nevű étterme étlapján olyan fogásokat vonultat fel, amelyeket a középkorban asztalra került ételek ihletnek.

Blumenthal első londoni éttermében a kémcsövek és a folyékony nitrogén helyét óriási nyársak, a high-tech konyhaeszközökét pedig hagyományosabbak veszik át. A séf - akinek Fat Duck nevű, három Michelin-csillagos brayi éttermét a világ legjobbjai között emlegetik - úgy fogalmazott, hogy új éttermének fogásait a középkorból származó, Tudor-, Stuart- és György-korabeli receptek ihlették.

A 44 éves szakács "modern és történelmi brit" konyhaként jellemezte a Dinner menüjét, kiemelve, hogy XXI. századi köntöst kíván húzni a régi kulináris hagyományokra. Az étteremben felfedezettje, Ashley Palmer-Watts lesz a vezető séf, az első vendégeket január végén várják.

Heston Blumenthal, a molekuláris gasztronómia egyik atyja
©

"Ha visszamegyünk két, három vagy négy évszázadot, gasztronómiai örökségünk ugyanolyan jó, mint bármely más európai országé. De ez valahol elveszett az évek során. Pedig a franciák eleinte Les Rosbifs-nek hívtak minket, olyan jól értettünk a nyílt tűzön való hússütéshez. Hozzánk küldték tanulni szakácsaikat..." - fejtegette Blumenthal.

A vendégek üvegfalon keresztül láthatják majd, hogy készülnek a középkori fogások, amelyek között nyárson sült ananász, illetve csirkemájból és foi gras-ból (hizlalt kacsa- vagy libamáj) készült, sodóval borított, mandarinszerűvé sütött "húsgyümölcs" is szerepel. A kevésbé kalandvágyó vendégek középkori rizottót is választhatnak. Utóbbi recept 1390-ig nyúlik vissza. Az ételek mellé egyébként középkori ihletésű koktélokat is tervez az innovatív séf.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Gasztro

A molekuláris konyha királya

Évente 800 ezren próbálnak bejutni Ferran Adriának, az úgynevezett molekuláris konyha katalán sztárszakácsának éttermébe, de csak alig 8 ezer ínyencnek adatik meg, hogy ott a hagyományos ízeket újjáalakítva kóstolja meg.

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros