hvg.hu Kult

Költő, punk, élsportoló, drogfüggő: elhunyt Jim Carroll

Meghalt Jim Carroll, akit Magyarországon talán a Leonardo Di Caprio főszereplésével nálunk is bemutatott The Basketball Diaries (Egy kosaras naplója; 1995) című film révén ismerhetnek. Pedig nem egy "sima" forgatókönyvíróról van szó.

hvg.hu Kult

KAF ünneplése barátai által az Új Színházban

Az országos átlagot meghaladja majd az egy négyzetméterre jutó Kossuth-díjasok és Köztársasági Tiszti Kereszttel megáldottak száma ma este a budapesti Új Színházban. Ünnepelni készül a kortárs irodalmi élet egy szelete. A most induló Új Ararát Estek első vendégét, Kovács András Ferenc (KAF) erdélyi költőt köszöntik majd 50. születésnapja alkalmából pályatársai a Bubik István Stúdiószínpadon – csütörtökön este hét órakor.

Hárs Géza Sorkövető

Kérlek, ölj meg!

"...azért írtuk meg ezt a könyvet, hogy elmeséljük egy rakás lúzer és balfék, narkós és kurva, zseni és idióta, költő és analfabéta történetét, akik a történelem egy röpke pillanatára összeálltak, hogy remek rock and rollt csináljanak, és eközben nagyszerűen érezzék magukat." - írják a szerzők utószavukban. Be kell valljuk, sosem gondoltuk volna, hogy ez a könyv magyarul megjelenik egyszer.

MTI Shake

Golding vallott: kamaszként meg akart erőszakolni egy lányt

Kamaszkorában meg akart erőszakolni egy ismerős lányt William Golding, A legyek ura szerzője - ez derült ki egy hamarosan megjelenő életrajzból, amelyben több részlet is napvilágot lát a Nobel-díjas néhai író eddig nem publikált önéletrajzából.

hvg.hu Vélemény

A magyar államot szétmarta a korrupció - nyilatkozta Nádas Péter

Nádas Péter magyar író a Kölner-Stadt-Anzeiger című német lapnak adott keddi interjúban kifejtette: a korrupció szétmarta a magyar államot, s a romló közállapotok itt-ott már a társadalom alapstruktúráit kezdik ki. Az "A magyar állam immár nem létezik" címmel megjelent interjúban az író kemény látleletet ad a helyzetről.

MTI Kult

Kertész Imre kapta a Jean Améry-díjat

Kertész Imre Nobel-díjas magyar író kapta idén esszéíró munkásságáért a Jean Améry-díjat - közölte csütörtökön a Klett-Cotta kiadó Stuttgartban.

hvg.hu Kult

Plágiumvád a Twilight-könyvek sikerszerzője ellen

A negyvenmillió eladott példánynál járó sztárírót, a Twilight-könyvek szerzőjét, Stephanie Meyert plagizálással vádolják - számol be a Könyvesblog. Egy kevéssé ismert író azzal vádolja, hogy ellopta The Nocturne (A szerenád) című könyvének fejezeteit és felhasználta Breaking Dawn (Hajnalhasadás) című regényében.

Sorkövető

Plakátmagányban ázó telepek

Pozsony, mint metropolisz? Ahol a városi magány, a belvárost körülölelő kopott lakótelepek határozzák meg a reménytelenül urbánus lény mindennapjait? Látod, duzzad. Írás egy szlovákiai magyar költőnő új kötetéről.

Kult

Szerelmi abszurd

Leghíresebb műveinek keletkezési körülményein túl Franz Kafka bonyolult lelkivilágába is betekintést nyújt jegyesének szóló szerelmes leveleinek magyarul most először olvasható gyűjteménye.

Kult

„Úgy bánok minden mondattal, mintha verset írnék”

A brit olvasók nyitottak a külföldi irodalomra, ám a magyar szerzőknek az egykori világbirodalomban számtalan riválissal kell megküzdeniük, hogy az amúgy is óvatos kiadók figyelmét felkeltsék – mondja a HVG-nek Len Rix, akinek angol fordításában Szerb Antal Utas és holdvilág című könyve több mint 40 ezer példányban kelt el.

MTI Kult

A Tóték indonézül a színpadon: történelmi pillanat

Először játsszanak Jakartában indonéz nyelven magyar színművet, Örkény István Tóték című darabját szerdán és csütörtökön mutatják be Yogjakartában, Jáva-sziget központjában - tájékoztatott a jakartai magyar nagykövet.

MTI Kult

Gyerekkönyveket díjaztak a Könyvfesztiválon

Az Év gyermekkönyve díjat Lackfi János és Szijj Ferenc író, Pacsovszky Zsolt fordító és Békés Rozi illusztrátor kapta a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) Magyar Szekciójától, Mosonyi Aliz írót pedig életműdíjjal tüntették ki. Az elismeréseket a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon adták át vasárnap.

MTI Kult

Ma van a költészet napja

Ma van a költészet napja, ez alkalomból az ország számos településén tartanak megemlékezést, koszorúzást, szoboravatást, valamint versmondó versennyel tisztelegnek József Attila emléke előtt.

MTI/hvg.hu Kult

Online dobozolás: Örkény István a világhálón

Örkény István életét és munkásságát sokszínűen, stílusosan, humorban, információkban, képekben és hanganyagban egyaránt gazdagon bemutató honlapot készítetett az Országos Széchenyi Könyvtár (OSzK).

MTI Kult

Kelet-európai szerzők a Booker-életműdíj jelöltjei közt

Számos neves író között a 2001-es irodalmi Nobel-díj nyertese, V.S. Naipaul és három kelet-európai szerző, a cseh Arnost Lustig, a horvát Dubravka Ugresic és az orosz Ljudmila Ulickaja, az idei budapesti könyvfesztivál díszvendége is felkerült a Man Booker Nemzetközi Díj jelöltjeinek listájára.

MTI/hvg.hu Kult

Balaskó Jenő neovantgarde költő temetése

Pénteken délután kísérik utolsó útjára Balaskó Jenő költőt, publicistát. A napokban, 68 éves korában elhunyt irodalmár búcsúztatása fél 2-kor zajlik a Rákoskeresztúri Új köztemető ravatalozójában - tájékoztatott Turcsány Péter író, a Kráter Műhely Egyesület elnöke.

MTI Kult

A Nyugalom kapta a legjobb fordítás díját Amerikában

Amerikai irodalmi elismerést kapott Bartis Attila A nyugalom című regénye: a könyv egy kísérleti japán versgyűjteménnyel együtt a legjobb könyvfordítás díját (Best Translated Book Awards) kapta meg; a győztesek nevét a Rochesteri Egyetemen hozták nyilvánosságra.

1
18 19 20 21 22 23 24
A 103 éves korában elhunyt Kirk Douglas szinte minden vagyonát jótékony célra ajánlotta fel

A 103 éves korában elhunyt Kirk Douglas szinte minden vagyonát jótékony célra ajánlotta fel

Minden villanyautót, a Teslát is legyorsulja az első elektromos Porsche

Minden villanyautót, a Teslát is legyorsulja az első elektromos Porsche

Giorgio Armani: Sokféleképpen meg lehet erőszakolni egy nőt

Giorgio Armani: Sokféleképpen meg lehet erőszakolni egy nőt

Koronavírus: már magyar fertőzött is van  - percről percre tudósítás

Koronavírus: már magyar fertőzött is van - percről percre tudósítás

Nem látta, hogy figyeli a kamera, így lopott - videó

Nem látta, hogy figyeli a kamera, így lopott - videó

Tényleg megölték a jemeni Al-Kaida vezetőjét

Tényleg megölték a jemeni Al-Kaida vezetőjét

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

Sanders simán nyert Nevadában

Sanders simán nyert Nevadában

A címlapról ajánljuk