hvg.hu Gazdaság

Paks II.: Már csak takargatni akarnak

A kormány – egy csütörtök este felbukkant módosító szerint – már nem 15, hanem inkább 30 évre javasolja titkosítani az új magyarországi atomerőmű-beruházás dokumentumait. Pénteken a törvényalkotási bizottságban szavazhatnak is róla.

hvg.hu Itthon

Keményen beleáll a kormány Orbán bevándorlásellenes retorikájába

A kormány több törvénymódosítással szigorúbb rendszert állítana fel a menedékstátuszt kérők ellen, további adminisztratív eszközökkel ruházná fel például a bevándorlási hivatalt. Emellett kiterjesztenék a közösségi szimbólumok és értékek védelmét úgy, hogy ne csak magánszemély, hanem az állam is felléphessen a közösséget ért sérelem ellen. A tervezett intézkedéseknek nem a vasárnapi Orbán-nyilatkozat az egyetlen oka.

hvg.hu Itthon

Reagál a kormány az újabb gólyatábori nemi erőszakra

Már februárban elfogadhatják azt a módosítást, amelynek értelmében a jövőben nem a HÖK, hanem cégek szerveznék az egyetemi és főiskolai gólyatáborokat – mondta Palkovics László felsőoktatási államtitkár.

MTI Itthon

Kegyelmi eljárást kapnak a tényleges élefogytiglanosok

Kedden a parlament több pontban módosította a büntetés-végrehajtási kódexet. Az egyik módosítás szerint a tényleges életfogytiglanra ítéltek kegyelmi eljárásban részesülnek, ha már 40 évet leültek a büntetésből.

hvg.hu Itthon

Visszavonták a "legyen egyetemi tanár PhD nélkül!" módosítót

Egy Pósán László által benyújtott törvénymódosító javaslat értelmében a doktori fokozat az olimpiai 1-3. helyezéssel, valamint a Kossuth-díjjal is kiváltható lenne (lett volna) azoknál a felsőoktatási állásoknál, amelyeknél korábban feltétel volt a PhD megszerzése. Mindenki azt találgatta, Schmitt Pál vagy Mocsai Lajos járt-e a képviselő fejében. A hvg.hu-nak azt képviselő mondta: egyikük sem. A javaslatot meg visszavonta.

MTI Sport

Biometrikusan azonosíthatják a szurkolókat a magyar stadionokban

111 igen szavazattal, 48 nem ellenében elfogadta a parlament azt a fideszes módosítót, mely szerint a sportrendezvény-szervezőknek - ha beléptető rendszert alkalmaznak - joguk lesz a 14 évesnél idősebb nézők képmásából, ujj- vagy vénalenyomatából, illetve íriszképéből készített úgynevezett biometrikus sablon alapján azonosítani a szurkolókat.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Módosíthatnak a földtörvényen

A kormány tovább kívánja erősíteni a gazdák képviseleti szerveként felállításra váró helyi földbizottságokat, és az unió is kifogásolta az előírásokat, így módosulhat a földtörvény, hogy a helyi földbizottságok tagjait a települések képviselő-testületei választhassák meg.

MTI Itthon

Az utolsó pillanatban módosítanák a választási törvényt

Akikről a fideszesek azt gondolják, hogy rájuk fognak szavazni, azoknak könnyű szabályokat alkotnak, akikről pedig azt, hogy ellenük, azoknak a dolgát megpróbálják megnehezíteni – mondta Molnár Csaba, a DK politikusa. A baloldali pártok törvénymódosítást kezdeményeztek.

MTI Itthon

180 törvényt módosít Navarcsics ma benyújtott javaslata

Márciusban lép hatályba az új Ptk., emiatt kell egy rakás törvényt átírni. Megváltoznak egyebek között az örökbefogadás és a művi meddővé tétel szabályai. Jogi személyiséggel ruházzák majd fel a közkereseti és a betéti társaságot. A vadgazdálkodásról szól törvényt is az új Ptk. szellemében módosítják.

MTI Itthon

A vetőmagtermesztőket akarja védeni a kormány egy törvénymódosítással

A jelenleginél nagyobb védelmet nyújtana a vetőmagtermesztőknek a kormány a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló törvény módosításával, a javaslatot a kabinet elfogadta, az hamarosan a parlament elé kerülhet.

hvg.hu Gazdaság

Öt percen belül el kell tudni érnie az ügyintézőt

A fogyasztóvédelmi törvény vonatkozó módosítása alapján a telefonos ügyfélszolgáltatót működtető szolgáltatóknak egyedi azonosítószámmal kell ellátni az ügyfelekkel folytatott beszélgetéseket, amiket öt évig meg kell őrizniük. Emellett szabályozzák az élőhangos segítség "gyors" elérését is.

Kovács Áron Itthon

Miniszteri parancsra kezdődhet a nagy műtárgyköltöztetés

Véget vet a Fidesz a muzeológusok akadékoskodásának, egy friss törvényjavaslat alapján a jövőben miniszteri utasításra lehet majd leakasztani a falról egy műtárgyat, és átvinni oda, ahol a kormány szerint jobb helyen van. A közvetlen előzmény, hogy az Esterházy-kastélyért felelős kormánybiztos bepanaszolta a szerinte ellenálló múzeumokat, de a módosításnak különös jelentősége lehet, ha megépül az új múzeumi negyed, és megkezdődik minden idők legnagyobb műtárgyköltöztetése.

hvg.hu Itthon

Transparency: tisztul a választás, de korrupt marad a kampány

Az átláthatóságért küzdő szervezet üdvözli, hogy fideszes képviselők a civilek kedvére való módosítást nyújtottak be a választási eljárási törvényhez, bár éppen a legkifogásolhatóbb elemet hagyták változatlanul: a külhoni szavazópolgárok névjegyzéke nem lesz nyilvános. A kampányfinanszírozás ügyében azonban semmilyen megnyugtató változást nem hoz a Cser-Palkovicsék által beadott módosító.

Csikász Brigitta Itthon

Eltűnt fiatalt futtattak: mulasztottak-e a nyomozók?

Több ezer eltűnt gyereket keres egy évben a rendőrség. Hogy egy-egy konkrét esetre mennyi idő, pénz, ember, energia jut, nem tudni, de elgondolkodtató az az egyik utóbbi eset, amikor egy két hónapja eltűnt lányt végül vezető beosztásban lévők nyomására kezdtek el erőteljesen keresni a rendőrök. Mire megtalálták, a lányt már prostituáltként futtaták, bekábítószerezve. A körözési eljárásokat most gyorsítják egy fejlesztés révén. Volt rendőrök a hvg.hu-nak azt mondták, ez jó dolog, de amíg a rendőr nem veti bele magát a munkába, és talpal az információkért, addig az nem sokat ér.

MTI Gazdaság

Fontos változások a biztosítási tárgyú törvényekben

Megjelent a biztosítási tárgyú törvények módosítására vonatkozó törvénytervezet a kormány honlapján. A biztosítási törvény egyik módosító szabálya megtiltja, hogy bárki kiváltsa a saját biztosítási díját azzal, hogy közvetítő tevékenységbe kezd. A jogszabály rendelkezik majd arról, hogy a biztosítóknak a saját informatikai rendszerük biztonsági kockázatelemzését legalább kétévente felül kell vizsgálniuk. A módosítást követően nem lesz kötelező, hogy a biztosító vezető orvost alkalmazzon.

hvg.hu Itthon

Blikk: Mégsem lesz kötelező a póráz

Győzött a kutyás lobbi, kikerül a szabálysértési rendelet tervezetéből, hogy a kutyákat közterületen kötelezően pórázon kell tartani – adta hírül a Blikk.

MTI Karrier

Itt a módosító javaslat a távolléti díj számításához

Megjelent a kormány honlapján az egyes törvényeknek a távolléti díj számításával összefüggő és egyéb célú módosításáról szóló törvénytervezet pénteken. A tervezet indoklása szerint távollét esetén a munkabér nem változik majd attól függően, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap, és mennyi a távollét időtartama.

1
4 5 6 7 8
11
A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Eladná az Adidas a Reebokot

Eladná az Adidas a Reebokot

Másodszor is karanténba került egy óvodáscsoport Pécsen

Másodszor is karanténba került egy óvodáscsoport Pécsen

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Megnyugodhatnak a taxisok, két évig nem kell kocsit cserélniük

Megnyugodhatnak a taxisok, két évig nem kell kocsit cserélniük

G7: 101 milliárd forintot fizetett az állam a Telenor negyedéért

G7: 101 milliárd forintot fizetett az állam a Telenor negyedéért

Nőies-e még a nő, aki felvállalja: ugyanúgy vannak emésztési szakaszai, mint egy férfinek?

Nőies-e még a nő, aki felvállalja: ugyanúgy vannak emésztési szakaszai, mint egy férfinek?

A címlapról ajánljuk