szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felmérésben kérték ki tagjaik véleményét, az eredmény megerősítette őket abban, hogy ki kell állni az önkormányzatiságon alapuló modell mellett. Nagy Elek BKIK-elnök a kamarai hozzájárulást Parragh Lászlóhoz csatornázó törvénymódosítás-javaslat visszavonását kéri.

A napokban készített online kutatás megerősítette a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) vezetését abban, hogy ki kell állnia a kamarai működés önkormányzatiságon alapuló modellje mellett – közölte a BKIK hétfőn, a felmérés eredményét ismertetve. Azt írják, a regisztrált 155 ezer vállalkozásuk véleményét egy 2000 fős reprezentatív minta segítségével szondázták meg. A kapott eredményt ezekkel a szavakkal ismertetik:

A válaszadók 84 százaléka határozottan elutasítja a Parragh-féle, szerintük jogszabályellenesen előkészített, a kamarai rendszer véleményét figyelmen kívül hagyó, központosító törvénymódosítást.

Nagy Elek, a BKIK elnöke nemrég a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökségi ülésén szólalkozott össze annak elnökével, Parragh Lászlóval egy törvényjavaslat miatt, amely az évi 5000 forintos kamarai hozzájárulást a jövőben az országos és nem a területi gazdasági kamarákhoz irányítaná át. Forrásaink szerint a módosítás ötlete egyértelműen Parraghtól származik. Az eddigi rendszer szerint az 5000-ből 500 forint jutott az MKIK-nek, a többi a területi kamarákat illette. Arról, hogy az MKIK erről az összegről sem tudott eddig igazán elszámolni, ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Parragh László 500 forintokért tartja a markát, közben több mint egymilliárdon ül

Az fel sem merül, hogy ne szedjenek be kötelezően évi 5000 forintot még a veszteséges kisvállalkozásoktól is, amelyből 500 forint kerül a Parragh László vezette fő kamarához.

A válaszadók több, mint 80 százaléka támogatja a budapesti kamara eddig kezdeményezéseit és 84 százaléka nem ért egyet azzal, hogy módosítsák a gazdasági kamarákról szóló törvényt – olvasható továbbá a BKIK közleményében. Nagy hozzátette:

Azt javasoljuk, hogy a kamarai rendszer minden erejével a nehéz helyzetbe került hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatására koncentráljon. A kamarai egyeztetés elmulasztásának jogszabályellenes voltára tekintettel és immáron a budapesti vállalkozók elsöprő többségének támogatásával arra kérjük a törvényalkotót, valamint a javaslat benyújtóját, vonja vissza a kamarai törvénymódosítást.

"Ez a szokásos módszere Parragh elnök úrnak" - Áll a bál a kamarai hozzájárulás einstandolása miatt

Még a kormánypárti irányítású megyék gazdasági kamaráinak vezetői is próbálnák megfúrni azt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének ötletéből faragott törvényjavaslatot, amely a területi kamaráktól a Parragh László vezette országos központhoz irányítaná a kamarai hozzájárulás teljes összegét. A területi kamarák durva központosítást látnak a pénzek átcsatornázásában, és egyelőre a részleteket sem ismerik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszi Babett - Joó Hajnalka Gazdaság

VIP repülőjegyek Sao Paulóba, tízmilliók “mentális felkészítésre”: megszereztük az MKIK szerződéseit

Közérdekű adatigényléssel sikerült hozzájutnunk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012 óta megkötött, 2 millió forint feletti szerződéseinek listáihoz, amelyekből kiderül, mire megy el az MKIK pénze, közte az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulások 10 százaléka. Van itt minden: repülőjegyek Sao Paulóba, infografikák 30 millió forintért, egy kis apró a felcsúti gimnáziumnak.