szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha az Országgyűlés megszavazza, a törvénymódosítás néhány hét múlva már hatályba is lép.

Törvénnyel garantálná a kormány, hogy a pártalapítványok kiegészítő jelleggel gazdasági-vállalkozási tevékenységet is végezhessenek. Az erről szóló javaslatot kedd este nyújtotta be az Országgyűlésnek Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő.

A módosítás azzal a bekezdéssel egészítené ki a pártalapítványokat érintő törvényeket, hogy az alapítványok kiegészítő jelleggel, céljaikkal közvetlenül összefüggő és azt nem veszélyeztető gazdasági-vállalkozási tevékenységet végezhetnek, elkülönített számviteli nyilvántartás alapján.

A törvény szerint gazdasági-vállalkozási tevékenységnek minősül a jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló vagy azt eredményező, üzletszerűen végzett gazdasági tevékenység, kivéve az ajándék elfogadását, a pénzeszközök betétbe, értékpapírba, társasági részesedésbe történő elhelyezését, valamint az ingatlan megszerzését, használatának átengedését és átruházását.

A javaslat a pártalapítványok beszámolókészítési kötelezettségére vonatkozó szabályait is egyértelműsíti.

Ha az Országgyűlés megszavazza, a törvény július 1-jén hatályba lép.

A Fidesz éppen áprilisban választott új elnököt pártalapítványa élére: Kavecsánszki Ádámot, az alapítvány 28 éves eddigi főigazgatóját választotta a januárban lemondott Balog Zoltán utódául.

(Címlapképünkön Orbán Viktor és Balog Zoltán, a Fidesz pártalapítványának volt elnöke.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!