szerző:
B. Zs.
Tetszett a cikk?

Gyönyörű és olcsó, de kellemetlen, hogy a hajléktalanok bejárnak kéregetni az étterembe – ezt mondta Budapestről a dán Henrik Jeppesen, aki nemrég teljesítette 196 országos gigakörútját. Rövid beszélgetésünkből az is kiderült, hogy azoknak, akik utazási tippeket kérnek tőle, Magyarországot mindig megemlíti.

Korábban mi is írtunk Henrik Jeppesenről, a 28 éves dán férfiról, aki hat év alatt bejárta a világ összes hivatalosan számon tartott országát – szám szerint 196-ot.

Jeppesen az utolsó pipa, Eritrea után sem állt le. Egyrészt letelepedett az általa legélhetőbb, legjobb országnak gondolt Dél-Afrikában, másrészt még két listát álított magának: először szeretné bejárni az összes, más állam fennhatósága alatt álló területet, majd az USA összes államát.

Kíváncsiak voltunk, mi a véleménye Magyarországról egy olyan embernek, aki már szinte mindent látott, ezért megkértük Henriket, hogy válaszoljon néhány kérdésre.

©

hvg.hu: A világjárás ötlete egy blogból indult. Nehéz volt elindulni ezen a vonalon?

Henrik Jeppesen: Mivel tudtam, hogy az utazás legnagyobb költséggel járó része a szállás lesz, ezért először egy hotelblogot indítottam. Természetesen eleinte nehéz volt a szállodákkal felvenni a kapcsolatot, de a nagy elhatározásnak meglett az eredménye: néhány hónap múlva, ahogy a projekt egyre ismertebbé vált, már a legjobb hotelekről írhattam meg személyes tapasztalataimat.

hvg.hu: Ez 2010-ben volt. Szerinted ma is működne egy hasonló projekt?

H. J.: Nem hiszem. Ma már sokkal több blog létezik, és a szállodákhoz is sokkal több hasonló megkeresés érkezik. És ugyanez a helyzet a légitársaságokkal. Nem elég, ha van egy tisztességes mennyiségű követője az oldaladnak. Vagy nagyon-nagyon sok követőre van szükség, vagy egy olyan egyedi projektet kell kitalálni, amire felkapják a fejüket. A nulláról elindulni ma már szinte lehetetlen, de ha van egy kis alaptőkéd, akkor egy utazási bloggal simán kaphatsz kedvezményeket hotelekben vagy utazási irodáknál – megjelenésért cserébe.

hvg.hu: Az oldaladról kiderül, hogy rengeteg szponzorod van. Mit kell teljesítened ahhoz, hogy támogassanak?

H. J.: Ez az aktuális cégtől függ. Vannak olyanok, akik azt kérik, hogy egy-egy bejegyzésben említsem meg őket, mások pedig konkrét közösségi médiás promotálást várnak tőlem.

hvg.hu: Mikor jártál Magyarországon és hol szálltál meg?

H. J.: Négy különböző alkalommal is voltam Budapesten, és a következő hotelekben szálltam meg: Kempinski, Four Seasons, Buddha Bar, Baltazár, Brody House, Lánchíd 19, Corinthia. Messze a Four Seasons volt a legjobb, de ár-érték arányban toronymagasan a Brody House a nyerő.

Four Seasons Hotel Gresham Palace, Budapest, Hungary.

Henrik Jeppesen, Henrik Travel (@henriktravel) által közzétett fénykép,

hvg.hu: Mi volt az általános benyomásod Magyarországról?

H. J.: Egy nagyszerű és egyedi ország. Megvan a saját identitása, semelyik másik országhoz nem tudnám hasonlítani. Pont emiatt az egyediség miatt látogattam vissza többször. Amikor megkérdezik tőlem utazni vágyó emberek, hogy melyik országokat ajánlom, akkor Magyarországot mindig megemlítem, főleg Dániában. A Ryanair és a Wizzair járatai olcsóak, és külföldiként pénzügyileg is nagyon megéri ide jönni, ezért Magyarország az egyik legmegfizethetőbb, de közben remek úti cél.

hvg.hu: Mit gondolsz a magyar konyháról?

H. J.: Leginkább a híres éttermeket látogattam meg, az Onyx és a Costes nagyon a szívemhez nőtt, a hangulatot és a menüt tekintve egyaránt.

hvg.hu: Mi tetszett a legjobban és a legkevésbé Budapesten?

H. J.: Turistaként a gyönyörű kilátást és a megfizethető árakat tartom a város legjobb tulajdonságainak. Nem szeretem, ha lehúzzák a külföldieket, ezért sokkal szívesebben ajánlom másoknak Budapestet, mint Oslót vagy Londont. Hogy mi tetszett a legkevésbé? Nem szívesen mondom, de Budapest volt az egyetlen európai hely, ahol egy hajléktalan besétált az étterembe, miközben ettem, és elkezdett kéregetni.

Henrik további utazásait a HenrikTravel.com oldalon és a Facebookon is követheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!