Ahogy várni lehetett, elmaradt az áttörés Trump és Putyin csúcstalálkozóján
Az orosz elnök, aki alig négy órát töltött az USA területén, már el is utazott Moszkvába.
Fogadjunk, hogy nem egy sorban állós gyorsétkezdébe várnánk meghívást, ha valaki Michelin-csillagos helyre invitálna minket. Igaz, momentán előbb repülőjegy kellene Szingapúrba.
A világon először a szingapúri Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice büfé és ugyancsak egy itteni kifőzde, a Hill Streat Tai Hwa Pork Nudle részesült szó szerint az utcáról a sokak által vágyott elismerésben.
Chan Hong Meng, az 51 éves szakács először azt hitte, hogy viccel vele a két titokzatos idegen, aki beállított hozzá egy meghívással a Michelin-kalauz 2016-os szingapúri kiadványának gálavacsorájára és díjátadására a Resorts World Sentosa báltermébe. Mint kiderült, már jártak a standjánál, hogy meggyőződjenek róla, tényleg ő készíti közel s távol a legjobb szójás csirkét. Nem voltak restek sorban állni. Hogy ezt addig hányszor tették meg bárhol is Michelin-inspektor létükre, arról nem szól a fáma…
„Amikor megkaptam a meghívást elbizonytalanodtam – ismerte be Chan Hong Meng egyik nyilatkozatában. – Megkérdeztem tőlük: Viccelnek? Miért jön a Michelin az én étkezdémhez? Még sohasem hallottam, hogy a Michelin-ellenőrök egy utcai standhoz látogatnak.”
Mint hamarosan bebizonyosodott, nagyon is komoly volt a meghívás a ceremóniára, amelyet a Michelin Guide először rendezett meg a délkelet-ázsiai városállamban, lévén hogy ez alkalommal jelent meg ( július 21-én – a szerk.) a vörös kalauz első ottani kiadványa, figyelemmel az ázsiai/szingapúri konyha egyre nagyobb vonzerejére, népszerűségére. A díjátadón 29 Michelin-csillagos éttermet jelentettek be: mindjárt lett egy háromcsillagos, hat két- és huszonkettő egycsillagos vendéglátóhely. Köztük igazi különlegességként két kis étkezde, az egyik, a már említett Chan Hong Meng, a másik pedig a Hill Street Tai Hwa Pork Noodle családi kifőzde, amelyet Tang Chay Seng második generációs tulajdonosként visz.
Mindkettőjüknek személyesen gratulált a színpadra szólításuk után Michael Ellis, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója.
A két étkezde magas szintű minősítése a Michelin éttermi kalauz által egyben annak a gasztrokultúrának a díjazása is, amely a legelterjedtebb Szingapúrban, s az ország idegenforgalmában is jelentős szerepet játszik. Felmérések szerint hozzájuk hasonló, a street food fogalomkörébe sorolható étkezőhelyek száma mintegy hatezerre tehető. A legtöbbjük, mint Chan Hong Meng (specialitása a szójaszószos csirke) és Tang Chay Seng (a párolt sertéshúsok mestere), saját, illetve a családban örökölt receptek szerint készítik ételeiket. Nem beszélve arról, hogy meglepően olcsón.
A Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice kínálja a világon a legolcsóbb Michelin-kategóriás fogást, mindösszesen két és fél szingapúri dollárért (SGD), ami alig több mint 500 forint. Árait az étkezde nem emelte a minősítés kihirdetése óta. Csak a csillagos pultnál sorban állók száma lett több, és már nem elegendő az ételekhez addig felhasznált napi 150 csirke. Manapság legalább 180 szárnyas végzi a serpenyőkben. „Többel, mint ez, már nem tudok megbirkózni naponta, s azt sem akarom, hogy az emberek tőlem nem a minőségnek megfelelő ételt kapjanak” – mondta el az AFP-nek Chan Hong Meng, aki 17 órát dolgozik naponta kis konyhájában, hogy továbbra is megfeleljen a kihívásnak. S úgy tűnik, a hirtelen jött világhírrel is tud mit kezdeni a malajziai származású szakács, mivel saját főztjéről ezt vallja: „A valóság, s ezt a csillag is mutatja, az olyan egyszerű étel is, mint a miénk, méltó egy globális díjra…”
Az orosz elnök, aki alig négy órát töltött az USA területén, már el is utazott Moszkvába.
Egybehangzóan ítéli meg a nyugati sajtó az alaszkai csúcstalálkozótt.
Az együttműködés fontosságát hangsúlyozták, ám részleteket egyikük sem árult el. Trump viszont már Vlagyimirnek hívja a „nagyszerű politikusnak” nevezett orosz vezetőt.
A hidegfront északnyugat felől érkezik, de majd csak az éjjeli órákban.