szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több ember irodája van saját otthonában, egyre több ember dolgozik időről időre otthonról. A kényelem, a saját időbeosztás és a munkaviselet mellőzése mellett számos hátránya is van ennek a munkaformának.

2012–2016 között az amerikaiak körében 7%-kal megnőtt az otthonról dolgozók száma – derült ki egy idei kutatásból. Számos cégnél egyre gyakoribb a távkommunikáció, melynek előnyeit a dolgozók kihasználják.

A home office számos előnyét tudnák felsorakoztatni, de látnunk kell a hátrányokat is, mielőtt kanapénk kényelmét élvezve kezdjük el intézni a fontos telefonokat. Bár csábító, hogy mackónadrágban, kócos hajjal, sorozatot nézve töltsük napjainkat, a helyzet az, hogy dolgoznunk kell.

A Hellogiggles összeszedett 7 tényezőt a távmunka sötétebbik oldaláról.

  1. Magány: Nincs, akivel vicces munkahelyi sztorikat mesélünk, se olyan, akit chaten elérünk – hisz mindenki dolgozik. Az egész ház üres, és alig várjuk, hogy mindenki hazatérjen.
  2. Bezártság. Az érzés, amikor a munkahelyről végre kiszabadulva hazamehetünk, most megfordul. Amint végzünk, alig várjuk, hogy valamilyen indokkal elhagyjuk otthonunkat. Ha pedig nem tudunk kiszabadulni, eluralkodhat a bezártság-érzet.
  3. Nincs elég szünet: Könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy nem tartunk szünetet – hisz nincs, aki kihívna minket egy kávéra, vagy elmennénk a közeli étterembe egy menüre. Fontos, hogy az otthoni környezetben is tartsunk 5-20 perces szüneteket, különben hamar kiégünk.
  4. Család és barátok: Csak azt látják, hogy otthon vagyunk, és ebből nem arra következtetnek, hogy dolgozunk. Szerintük pusztán lusták vagyunk kimozdulni, vagy vendégül látni őket délután.
  5. Koncentrációhiány: Amint leülünk a laptophoz, hirtelen ránk tör a vágy, hogy elmosogassunk, felporszívózzunk, vagy kitapétázzuk a nappalit, mert már rég elterveztük. A televízió is nagy kísértés, sőt, a kert is sokkal szebbnek néz ki, mint általában.
  6. Túl sok munka: A hármas pont is erre utal; hamar elhalványul a vonal a szabadidő és a munka között. 5 után is visszanézünk az „irodánkba”, hogy megérkezett-e az e-mail, amit vártunk, vagy elkészítették-e már a szerződést jövő hétre.
  7. Szabadidő: Ebből valóban kevesebb lesz, hisz a távmunka is munka. De fontos, hogy szünetet tartsunk benne, 5-6 körül bezárjuk az irodát, és csak másnap 9 körül nyissuk ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát