szerző:
Németh Róbert

Videóklipektől és népszerű mozifilmektől oktatási eszközökig szinte minden lett abból a játékból, ami egy dán asztalos műhelyéből indult világhódító útjára az ötvenes években. És ez esetben a világhódító nem túlzó kifejezés, alig van olyan felnőtt és gyerek a világon, akinek az életébe ne lépett volna be itt vagy ott, így vagy úgy a Lego.

Jót játszani

A Lego a dán asztalos, Ole Kirk Christiansen műhelyében született a harmincas években. A billundi mesterember fából készített játékokat, cége 1934-ben vette fel a Lego nevet, melyet a dán leg godt, azaz jót játszani (vagy jól játszani) kifejezéstől kölcsönzött. A cég a negyvenes évek végén kezdett el az addig gyártott termékeihez képest új típusú játékokat piacra dobni, ezek között azokat az összeilleszthető kockákat, melyekből a későbbi világhírű játék is kialakult.

Christiansen az ötletet az angol Kiddicraft kockáitól vette, ezeknek az átalakításával alkotta meg az eredetileg cellulóz acetátból készített kockákat. 1951-re a műanyagból készített játékok már a cég - melynek a jelmondata ez: det bedste er ikke for godt, azaz csak a legjobb az elég jó - termékpakkjának a felét tették ki (még úgy is, hogy az ötvenes évek elején a legnagyobb dán gazdasági magazin elég lesajnálóan nyilatkozott ezekről).

©

A cég, mely az ötvenes években már tengerentúli üzleti partnerekkel is tárgyalt játékuk terjesztéséről, sokáig küszködött kockái minőségével, egész pontosan stabil összeszerelhetőségével, ám öt éves fejlesztés után 1958 elejére elkészült az a Lego-kocka, ami bevonult a történelembe. 60 évvel ezelőtt a cég bemutatta az akkor még nem, de 1963-tól már ABS műanyagból készített Lego-kockát. Az anyag, az akrilnitril-butadién-sztirol (ABS), egy jó ütésálló képességgel, nagy keménységgel és szilárdsággal, jó hőállósággal és vegyszerállósággal rendelkező hőre lágyuló műanyag, az amorf polimerek közé tartozik. Magas a felületi fénye, ezért legtöbbször burkolatként alkalmazzák. Öt és fél évtizede pedig játékokat is készítenek belőle.

És hol készül a Lego? És hogyan?

A Lego játékok fröccsöntése több országban zajlik: Dániában (természetesen Billundban), Mexikóban (Monterreyben) és Kínában (Jiaxingban). És Magyarországon is: 2009. január 23-tól Nyíregyházán is készülnek Lego-játékok. Ami a kockák esetleges mintázását illeti, az az előbb említett helyek mellett még a csehországi Kladnóban is zajlik. Évente körülbelül 36 milliárd kocka készül, másodpercenként 1140 darab. Öt évtized alatt körülbelül 400 milliárd Lego-elem jött le a gyártósorról.

©

A Lego-játékok "trükkje" az, hogy - az átláthatóság és a magától érthetőség mellett - szinte minden mindennel kompatibilis. A legbonyolultabb, a technika-mániásoknak készített szettek elemei is a kicsik számára készített Duplo darabjaival. Mindezeken túl a Lego-elemek szigorú minőségi követelmények szerint készülnek. Az, hogy mekkora erő szükséges az összerakásukhoz és szétszedésükhöz, pontosan meghatározott, és nem eshetnek szét az összerakott darabok.

2008 óta szoftverrel végzik a precíziós gyártási folyamatot, melynek során az ABS-t 232 fokra felhevítve, nagyjából-egészében tészta-állagban, 25-150 tonna nyomással juttatják bele az öntőformákba, aztán körülbelül 15 másodpercig hűtik. Az elkészült darabokat aztán a Lego erre kijelölt munkatársai ellenőrzik (a Lego Group információ szerint 1 millió elkészült darabból 18 bukik meg a minőségellenőrzésen, ezek jelentős részét a Lego újrahasznosítja, a maradékot eladják más játékgyártó cégeknek).

Az a koncepció, hogy elkészített konstrukciók legyenek stabilak, viszont ugyanezeket a dolgok legyenek könnyen szétszedhetőek is, és "mindenből építhessünk mindent". Mindehhez az alkatrészek elképesztő precíziós eljárással készülnek - a sztenderdhez képest az az eltérés legfeljebb 0,002 mm lehet.

És még mit szeretünk nagyon a Legóban?

Tíz évvel később, 1969-re elkészült a Lego kisebb gyerekeknek dizájnolt játékcsaládja, a Duplo, melyek magassága, szélessége és mélysége kétszerese a sztenderd Lego-kockáénak. Aztán újabb egy évtized telt el, és 1978-ban megjelentek a dán cégnek a kockához hasonlóan emblematikus minifigurái.

És még mit szeretünk nagyon a Legóban? Hát a játékokból kialakított tematikus összeállításokat. Az első ilyen Lego-szett a Legoland (később City) 1970-ben jelent meg. Épületek és járművek korábban is léteztek a Lego világában, ám ezzel a csomaggal összekapcsolták ezt a két elemet. 1978-ban, a minifigurák megjelenésével a Legoland természetesen kiegészült városlakókkal is. A hetvenes évek végén érkezett a Castle és a Space, azaz a váras és világűrös tematikákban utazó csomagok, illetve a kisebbek számára alkotott vicces-állatos Fabuland.

Később jött többek közt a kalózos és a búváros Lego, és azóta sincs megállás - a Lego folyamatosan reagál a tömegkultúra mozgásaira. Lett batmanes, harry potteres, jurassic parkos, star wars-os, indiana jones-os, és múmiás Lego, csak hogy néhányat említsünk a sok közül.

A kilencvenes évek óta a tíz legnagyobb játékgyártó közé tartozó Lego, melyet 1998-ban beiktattak a National Toy Hall Of Fame-be, azaz a legendás játékok mennyországába, 2015-ben pedig a világ legerősebb brandjének választottak, a populáris kultúra részévé vált, szerepel könyvekben, filmekben, zenékben, klipekben - elég ha csak a Lego kalandra, a Lego Ninjagóra, a Lego Batmanre, vagy a White Stripes Fell In Love With a Girl című dalának klipjére gondolunk.

Egyébként pedig oktatási eszközként is használják: tanárok már a 60-as években is bevitték a játékot az osztálytermekbe, 1980-ban azonban a cég kifejezetten elébe ment ezeknek az igényeknek azzal, hogy megalakította Lego Educational Products Department-et (azaz: Lego Oktatási Termékek) részlegét. Napjainkban Lego DACTA néven hozza forgalomba a kifejezetten oktatási célokra, iskoláknak, óvodáknak készített termékeit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!