szerző:
BI

Jövő kedden indul az RTL Klub legújabb sorozata, és az első rész alapján mindenképpen várjuk a folytatást.

Nem eredeti, de bármikor előhúzható alaphelyzet, hogy van egy látszólag normális család, normális problémákkal, ám a példás családfő konkrétan egy alvilági figura, jövedelmét különböző kétes ügyeletekből szerzi. Hogy mást ne mondjunk, ezért klasszikus mozi a Keresztapa, ezért az egyik legjobb sorozat a Maffiózók, vagy, hogy közelebbi példát is hozzunk, erre épült az Aranyélet című HBO-s sikerszéria is. És nagyjából ez a felállás a holland Penoza című sorozatban is, amit az RTL Klub magyarított Alvilág címmel.

Kifejezetten örvendetes, hogy egyre több sorozatot készítenek a hazai kereskedelmi csatornák, azt kicsit fájlaljuk, hogy ezek szinte mindegyike adaptáció, az pedig kifejezetten aggályos, hogy ezek közül a legtöbb nem sikerült túl jól. Persze, ha csak a nézettséget vizsgálják a csatornák pénzemberei sötét szobák Excel-táblázatain, akkor nincs gond: akármilyen színvonalú is az a sorozat, a magyarok ki vannak éhezve ezekre, legyen annak témája, mondjuk egy örökségért harcoló család, vagy egy kisfalu lakóinak viccesnek szánt kalandjai.

Azaz, tulajdonképpen nincsenek rászorulva a csatornák, hogy míves sorozatokkal jelentkezzenek, a recept bevált: átvesznek egy sztorit valahonnan, megcsinálják itthoni környezetben, és eljátszatják azt általában jó színészekkel.

A február 19-én induló Alvilág is ebbe a sorba illeszkedik, de az első rész tulajdonképpen elég ígéretesnek tűnik. Az RTL a Liza, a rókatündér és az X – A rendszerből törölve rendezőjét bízta meg, hogy mutassa be, hogyan működik Magyarországon egy drogügyletekből élő család.

Ujj Mészáros Károlynak két tuti húzása mindenképp volt. Az egyik az, hogy a kedvenc színésznőjének, a most is kitűnő Balsai Móninak adta a főszerepet. Ő – Nóra – tartja össze a háromgyerekes családot, úgy működik, mint egy normális édesanya (reggelit készít, intézi az iskolai ügyeket, próbálja kezelni az otthoni konfliktusokat stb.), csak annyi apró különbséggel, hogy tudja – még ha erről igyekszik nem tudomást is venni –, hogy a férje, és majd’ az egész családja bűnöző. A másik üdvözlendő rendezői gyakorlat – az első részből legalábbis ez derül ki –, hogy nem az akciójelenetekre helyezi a hangsúlyt, mert azok enyhén szólva sem látványosak, sőt, nem is nagyon hihetők.

A fókusz tehát Balsai Mónin van, és az első rész zárása azt vetíti előre, hogy ez a továbbiakban még inkább így lesz, de a többi karaktert alakító színészt is jó érzékkel válogatták ki. Schmied Zoltánról (Ádám) elhisszük, hogy rajong Nóráért és a gyerekeiért, miközben azért „viszi a boltot”, még ha őrlődik is e két dolog között. Hevér Gábor pedig egészen új arcát mutatja a kegyetlen, és (túl) nagyratörő rosszfiú szerepében. És itt sorolhatnánk tovább a karaktereket, de most csak a kedvencünket emelnénk ki a mellékszereplők közül, Szirtes Ági nagyon szellemesen és emlékezetesen alakítja Nóra – cinikus, nagyszájú, a volt férje új nőjére állandóan gúnyos megjegyzéseket dobáló – anyját.

©

A sajtóvetítésen bemutatott első epizódban – ahogy azt kell – megismerjük a szereplőket, az őket körülvevő világot, és természetesen beindul a sztori is, és egy olyan – jó, nem teljesen váratlan – fordulattal van vége, hogy alig várják majd a nézők a folytatást.

Ki lehetne emelni néhány életszerűtlen jelenetet (az akciókon kívül is), hiszen, például, ha egy magyar iskolába valamelyik diák pisztolyt visz, nem valószínű, hogy annak mindössze egy szülő-igazgató párbeszéd lesz csak a következménye, néhány elnagyolt és közhelyes megoldást (lassított felvétel a drámai pillanatban), és ügyetlen párbeszédet (csajok egymás között), de összességében – ha nem is lesz ez a magyar Maffiózók –, az első rész alapján az Alvilág kifejezetten ígéretes sorozatnak tűnik.

És még az első részben nem is láttuk Szabó Győzőt verőemberként, és Fekete Ernőt maffiafőnökként!

Alvilág első rész, február 19-én 21.10-től az RTL KLUB-on

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A jubiláló Dzsudzsák: "Épp erről álmodtam"

A jubiláló Dzsudzsák: "Épp erről álmodtam"

Tükröt, ablaktörlőt, szélvédőt tört a bepöccent bringás – keresi a rendőrség

Tükröt, ablaktörlőt, szélvédőt tört a bepöccent bringás – keresi a rendőrség

Egyelőre egy nagy átverés a világ legdrágább új autója, az 5 milliárd forintos Bugatti

Egyelőre egy nagy átverés a világ legdrágább új autója, az 5 milliárd forintos Bugatti

Szabó Kimmel Tamás: Nekem van egy fejem, azt valaki vagy bírja, vagy nem

Szabó Kimmel Tamás: Nekem van egy fejem, azt valaki vagy bírja, vagy nem

Ötven éve bújt ágyba John Lennon és Yoko Ono nyilvánosan

Ötven éve bújt ágyba John Lennon és Yoko Ono nyilvánosan

Megint lenyúlták a Gyöngyhajú lányt

Megint lenyúlták a Gyöngyhajú lányt