szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csirkék főszereplésével készülő valóságshow-t indított a Nébih. Még beköltözés is lesz.

Felkavarja a valóságshow-k állóvizét a Nébih, a hivatal első valóságshow-jának főszereplői ugyanis a tojások és a majd abból kikelő csirkék lesznek. Az innovatív, ismeretterjesztő és szemléletformáló projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, többek között – közeledve az ünnepekhez – arra, hogy senki ne ajándékozzon élő állatot.

A "Túlélő tojások" címmel indult műsor az első olyan valóságshow a hivatal szerint, melynek főszereplői állatok, nevezetesen csirkék, vagyis kezdetben tojások.

Az élő közvetítés március 27-én, szerdán délután 4 órakor indul, akkor lesz a "beköltözés". A Nébih szakemberei ekkor nyolc ellenőrzött, megfelelően előkészített, több különböző fajtájú, de azonos kelési feltételeket igénylő tyúk tojásait helyezik egy automata keltetőbe, és beállítják a keltetéshez szükséges ideális körülményeket, a hőfokot és a páratartalmat. A műsor amúgy már megy, itt lehet nézni:

A keltetés március 28-án, csütörtökön hajnali 3-kor kezdődik, ezt napi 24 órában, élőben közvetíti majd a Nébih YouTube-csatornája, illetve a hivatal népszerű kampányai közül a Szabad a gazdi és az Ételt csak okosan! weboldala.

A keltető önműködő, így a tojások forgatása nem igényel emberi beavatkozást, ugyanakkor minden nap sor kerül a tojások ellenőrzésére, időnkénti átvilágítására. A stream folyamán a Nébih állatorvos és állattenyésztő szakemberei számos hasznos információt osztanak meg a tojások fejlődéséről, valamint a felelős állattartás fontosságáról – közölték.

A műsor a hivatal szerint olyan kérdésekre is válasz ad a nézőknek, mint például mi az a „kártojás”, mi a különbség a tojás és a „szemes tojás” között, 8 tojásból statisztikailag mennyi fog kikelni, a záptojás valóban képes-e felrobbanni, komoly kárt okozva ezzel.

És itt még mindig nincs vége: a nézők el is nevezhetik a tojásokat, illetve az abból kikelő kiscsibéket. Emellett megtippelhetik a csibék nemét, és ahogy a Nébih fogalmaz, izgulhatnak, hogy melyik tojás kel ki elsőnek. Még szavazások is lesznek Szabad a gazdi Facebook-oldalán.

Az állattenyésztési tapasztalatok szerint a tojások egy része nem fog kikelni, a kikelt kiscsibéket viszont a hivatal egy gondos gazdánál helyezi el. A kikelés várható ideje: április 16-17.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
George Clooney és felesége milliós adományt küldenek Bejrútba

George Clooney és felesége milliós adományt küldenek Bejrútba

A föld alatt is megerősítik a határzárat

A föld alatt is megerősítik a határzárat

Jogerős a szegedi képviselő letartóztatása

Jogerős a szegedi képviselő letartóztatása