szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az „iskola”, amibe még Bill Gates is beiratkozott.

Tizedik születésnapján számunkra is fontos lépést tett a Khan Academy: néhány napja a világméretű tanulási oldal magyar nyelvű verziója is elindult – írja a Qubit.hu. Igaz, első ránézésre tesztüzemmódban, minimális tartalommal.

Salman Khan bangladesi-indiai-amerikai gyökerű pedagógus 2009-ben indította el nonprofit oktatási szervezetét és honlapját azzal a céllal, hogy bárki, bárhol kiváló minőségű oktatásban részesülhessen. Mostanra 700 ezer regisztrált tanár, 78 millió diák vesz részt abban, hogy a 42 nyelvre lefordított tudástartalmak személyre szabottan tudjanak hozzájárulni a tanuláshoz.

2017 tavaszától kezdték el toborozni a magyar fordításhoz az önkénteseket, ami egyelőre kevés, elsősorban általános iskolai, matematikai és természettudományos videót és feladatot tudott feldolgozni az oldalra.

Lovas Eszter, az adaptációs munkát koordináló, 2018-ban létrehozott Akadémia Határok Nélkül Alapítvány ügyvezető kurátora elmondta a Qubitnak, hogy az önkéntesekkel működtetett szervezet nehéz helyzetben van, mert eddig nem kapott semmilyen anyagi támogatást, továbbá a jelenlegi csapattal csak informatikai, zenei és természettudományos tartalmak fordítására és feltöltésére vannak perspektíváik, a történelemmel és életvezetéssel foglalkozó videók és feladatok fordítására nincs.

A magyar felület tesztverzió érzete annak köszönhető, hogy jelenleg az úgynevezett demo site stádiumban van az oldal, amihez az alapszintű matematikai tartalmaknak kell készen lenniük. Ebben az állapotban épp hogy elindítható az oldal, de már ez is hatalmas munka volt, két év alatt több mint 400 ezer szó fordítását jelentette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melyik is a leggyorsabb Tesla jelenleg? – videó

Melyik is a leggyorsabb Tesla jelenleg? – videó

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – zárónap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – zárónap

Enyhe, náthaszerű tünetei voltak kezdetben a pilisborosjenői orvos koronavírusos asszisztensének

Enyhe, náthaszerű tünetei voltak kezdetben a pilisborosjenői orvos koronavírusos asszisztensének