szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elindult a harmadik Globális Klímasztrájk budapesti menete.

Szeptember 19-én elkezdődött a harmadik globális klímasztrájk, melynek keretein belül fiatalok tömegei vonultak az utcára világszerte, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozásra. Magyarországon szeptember 20-án vette kezdetét a Klímahét egy látványos behalással, szeptember 27-én pedig

elstartolt a harmadik budapesti Globális Klímasztrájk.

A résztvevők a Clark Ádám téren gyűltek össze, és 10-kor elindultak a Kossuth térre. Az országban egyébként 16 városban szerveznek még tüntetéseket.

A klímasztrájkot a Greta Thunberghez köthető Fridays For Future mozgalom szervezte, az Extinction Rebellion (XR) nemzetközi mozgalom pedig támogatóként segített. 

Úgy látjuk, hogy a legutóbbi Klímasztrájkhoz képest megduplázódott a résztvevők száma, körülbelül ötezren indultunk neki az útnak. Külön öröm, hogy a résztvevők 95 százaléka fiatalokból áll, akiknek a jövőjéről van szó

– mondta a hvg.hu-nak az Extinction Rebellion aktivistája, Minkó Mihály, aki hangsúlyozta, a megmozdulás kiemelt célja, hogy felhívják a politikusok figyelmét a klímaválságra, és cselekvésre ösztönözzék őket.

Ahogy a hvg.hu fotóin is látható, tényleg nagyszámú, többnyire diákokból álló tömeg halad a Parlament felé.

©

Az eseményen részt vesz Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt is.

©

A helyszínen lévő tudósítónk szerint Karácsony mellett Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője, Kendernay János, a párt társelnöke, és Schmuck Andor ismert közéleti jelenség is a tömeggel halad.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Élet+Stílus

Kijött az ENSZ-klímajelentés: Rá sem fogunk ismerni a bolygónkra

Eltűnik a sarkvidéki jég, óriási mennyiségű szén-dioxid fog a légkörbe szivárogni az olvadó talajból, európai országok kerülnek víz alá, az ivóvizünket is fenyegeti a tengervíz és nem győzzük majd az emléktáblákat állítani a gleccsereknek, ha az emissziót nem szorítjuk vissza radikálisan és azonnal. Kijött az ENSZ új klímajelentése, amit 195 ország kormánya fogadott el. 

Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni

Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni

Bravúrral indított Fucsovics a Roland Garroson: legyőzte a negyedik kiemeltet

Bravúrral indított Fucsovics a Roland Garroson: legyőzte a negyedik kiemeltet

Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson

Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson