szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kisfiú szerencsére már sokkal jobban van és az értékei is javulnak.

Két hete kapta meg a Zolgensma kezelést Zente, és bár voltak nehézségek, mostanra javultak az értékei, és a kedve is töretlenül jó – írta a kisfiú édesanyja a Facebookon.

A gerincvelő eredetű izomsorvadásban szenvedő kisfiú a világ legdrágább gyógyszerét kapta meg, a 700 millió forintos kezelést közösségi gyűjtésben adták össze a magyarok. Az infúziót a Bethesda gyermekkórházban adták be neki.

Az édesanya az elmúlt két hétről most azt írta: bármilyen finomra is próbálták készíteni a szteroidot és a gyomorvédőt, Zente rendre kihányta. Akár háromszor is egymás után, ezért mindkét készítményt kúpban kapja. Azóta semmilyen probléma nem volt ezen a téren.

A kisfiúnak nem volt étvágya, ezért lefogyott kilenc kilóra, de most már újra rendesen eszik és vissza is szedett majdnem 180 grammot – írta az anyuka. Szerencsére a harmadik vérvétel is javuló értékeket mutatott.

„Törvényszerű, hogy a kezelés mindenkinél kivétel nélkül gyakorol némi negatív hatást. A vérlemezkék száma csökken, a májenzim érték pedig nő. Nálunk is így volt. Az első vérvétel után nem voltak túl szépek a számok, de jelzem még egyszer, hogy erre is számítottunk” – írta az édesanya.

Beszámolója szerint Zente ebből szerencsére semmit nem vett észre, jókedvű és energikus. Szülei bíznak benne, hogy december végére újból eléri a tökéletes értékeket.

A Zolgensma-kezelés árát egy másik kisfiú, Levente számára is sikerült összegyűjteni, ő is hamarosan megkapja az infúziót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Élet+Stílus

Mínusz 60 fokra lehűtve érkezett Zente forradalmi gyógyszere, ő a negyedik európai, aki megkapta

A sikeres gyűjtés és az egy hónapos előkészület után kedd délelőtt a Bethesda Gyermekkórházban megkapta a Zolgensma nevű gyógyszert a másfél éves Zente. A 700 millió forintos kezelés meg nem gyógyítja az izomsorvadásban szenvedő kisfiút, de nagyon sokat javíthat állapotán. A szert speciális körülmények között, -60 és -80 fok között kellett Amerikából Magyarországra szállítani.