szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiszteletlen ábrázolás, vagy épp erre van szükség?

Amikor már-már unalmasnak és rutinszerűnek tűnne egy történet vagy ünnep, érdemes kicsit más megvilágításba helyezni, mindjárt újra értelmet nyerhet – vagy minimum lesz min gondolkodni.

A karácsonyi ünnepkörben két ilyen sztori is van. Az egyik maga a betlehemi történet, azaz, hogy a mindenórás Mária és férje, József a római birodalmi népszámlálás miatt érkezik Betlehembe, de sehol sem hajlandóak szállást adni nekik, ezért a városon kívül, egy istállóban tudnak csak megszállni, itt születik meg Jézus.

A másik, hogy a családnak menekülnie kell a hatalmát féltő Heródes elől, mert a király parancsba adta, hogy minden két év alatti fiúgyermeket meg kell gyilkolni. A család útra kel dél felé, és egy ideig Egyiptomban él. 

Ezt a két történetet dolgozta össze az Egyesült Államokban egy metodista gyülekezet.

Az ilyenkor szokásos hagyományos betlehem helyett ugyanis úgy ábrázolták a családot, mintha a mi korunk menekültjei lennének.

A gyülekezet Facebook-oldalán azt írták: "Mi lenne, ha ez a család ma keresne menedéket az országunkban?"

Karen Clark Ristine, a gyülekezet vezetője a CNN-nek azt mondta:

Képzeljük el, hogy Józsefet és Máriát elválasztják a határnál, és a kétévesnél kisebb Jézust elveszik az anyjától, és elkülönítve rácsok mögé zárják, ahogy tették már ezt több mint 5500 gyerekkel az elmúlt három évben.

"Ha ez beindítja a párbeszédet, az már jó" – mondta Ristine a KABC-nek. A vita el is indult, ugyanis sokan tiszteletlennek tartják, hogy így ábrázolják Jézust. Mások helyeslik, hogy a ketrecek látványa kellemetlen érzéseket vált ki az amerikaiakból.

Az eset háttere, hogy az Egyesült Államokban nagy botrány lett abból, amikor kiderült, hogy a déli határhoz érkező menekült családok tagjait szétválasztják egymástól. Ez a felmérések szerint több ezer gyereket érintett, míg a felháborodás hatására Donald Trump elnöki rendeletet írt alá, amelyben véget vetett ennek. Egy májusi hír szerint legalább hatan meg is haltak a gyerekek közül, egy szívproblémákkal született salvadori kislány még tavaly szeptemberben halt meg.

(via 444)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elutasította a bíróság a Népszava karikatúrája miatt indított keresetet

Elutasította a bíróság a Népszava karikatúrája miatt indított keresetet

Óriási bálnatetemet vontattak Nápolyba

Óriási bálnatetemet vontattak Nápolyba

Szolid csinosítást kapott az új 4-es BMW sportkupé

Szolid csinosítást kapott az új 4-es BMW sportkupé