szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bödőcs Nabokovot idéz, Hajós pénzgyűjtésre buzdít, Lovasi elköszön az Indextől.

Index-botrány
Alig néhány hónap telt el azóta, hogy az Index főszerkesztőjének kirúgása miatt felállt a szerkesztőség és új hírportál indított Telex néven, máris menesztették a helyükre kinevezett vezetőket az Index éléről. Szűk fél év alatt tehát két fordulatot is megélt Magyarország egyik vezető hírportálja - kövesse velünk az eseményeket cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Péntek délben majdnem minden Index-dolgozó beadta felmondását, miután a lapot tulajdonló alapítványa elnöke, Bodolai László kirúgta a portál főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. A történteket a kulturális élet több ismert szereplője kommentálta.

Bödőcs Tibor Vladimir Nabokov orosz származású írót idézve arról írt a Facebookon, hogy

Más országokban egymással versengő újságok sokaságát figyelhetjük meg. Mindegyik a magáét fújja, és az irányzatoknak ez a kétségbeejtő sokfélesége teljes zavart idéz elő az utca emberének fejében; a mi valódi demokráciánkban homogén sajtó felelős a nemzet előtt azért, hogy az embereket helyes politikai oktatásban részesítse. Az újságjainkban megjelenő cikkek nem egyik vagy másik elme szüleményei, hanem érett, gondosan előkészített üzenetek az olvasónak, aki azokat ugyanolyan komoly lélekkel és elmével fogadja".

Lovasi András, mellékelve az Index a felmondásokról szóló közleményét, azt írta, hogy "akkor nem maradt más: Viszlát Index!". Lovasi szerint "végtelenül lehangoló ez az egész sztori. 3 éve bármikor megléphették volna, érdekes ki mikor kerül sorra. Ezt is méri a Századvég? – tetette fel kérdését a Kiscsillag gitárosa, énekese.

Hajós András hosszabb posztjában arról értekezik, hogy "sokunknak úgy tetszett az index.hu, ahogy eddig működött, ám közben ingyen olvastuk. Egyeseknek nem úgy tetszett, de nekik van pénzük. Ez utóbbiak kirúgják a főszerkesztőt. Ha ez meg nekünk nem tetszik, akkor fizetnünk kell. Nekünk is van pénzünk".

Hajós szerint ha egy sajtótermék nem a lapvásárlók piacáról él, akkor más piacról kell élnie. "Ez ma Magyarországon azt jelenti: a politikából, mert nincs más piac. Magyarországon államfőkapitalizmus van. Nincsenek államfőtől független üzletemberek, reklámozók, befektetők. Nincs államfőtől független piac. Vagyis nincs piac".

Alföldi Róbert egy cikket tett közzé oldalán, azt, amelyiknek a 444.hu azt a címet adta, hogy "Éppen ezt a képet nem akarta látni a hatalom".

Veiszer Alinda azt kommentálta, amikor az indexesek elkezdték beadni felmondásukat, és ehhez mellékelte a 444 ezzel foglalkozó írását. "A hideg futkos a hátamon attól, amit látok" – írta a bejegyzéshez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!