szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Általában békésen viselkedtek, de ezúttal már-már háborúsan ellenségesek voltak.

Rieli Franciscato az amazonasi törzsek elismert szakértője volt, a brazil kormány megbízásából épp az északnyugati Rondônia állam területén elszigetelten élő őslakosokat tanulmányozta, amikor őt és a csapatát össztűz alá vették a tanulmányozottak.

Szemtanúk szerint a szakember megpróbált az egyik jármű mögé bújni, de az egyik nyíl eltalálta a mellkasát. A Franciscatót elkísérő rendőrök szerint a férfi kihúzta ugyan a szíve fölé befúródott nyílvesszőt, és megpróbált elfutni a helyszínről, de végül nagyjából 50 méter után élettelenül összeesett.

A törzs tagjai egyébként általában békésen viselkedtek, de a szemtanúk szerint ezúttal már-már háborúsan ellenségesek voltak. Rieli Franciscato korábban arról beszélt, hogy az őslakos törzsek sokszor nem tudják megállapítani, hogy a külső világból barátok vagy ellenségek közelítik-e meg őket. A törzsek vezetői szerint egyre több az incidens az ősi területeiken az illegális bányászokkal, farmerekkel és favágókkal, azóta, hogy Jair Bolsonaro lett az elnök 2019-ben, és az amazonasi régió fejlesztésére tett ígéretet.

A régióban mintegy száz elszigelt törzs él.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiképezték az oroszok, mégis felmentették Kovács Bélát a kémvádak alól

Kiképezték az oroszok, mégis felmentették Kovács Bélát a kémvádak alól

Fizetős lesz a DIGIMobil, itt vannak az árak

Fizetős lesz a DIGIMobil, itt vannak az árak

Orbán: Hiába nevezik át a kvótát, attól még kvóta marad

Orbán: Hiába nevezik át a kvótát, attól még kvóta marad