szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A helyi polgárőrség azt tanácsolta a helyieknek, hogy ne pánikoljanak, mert a medve el fog menni a környékről.

Hétfőn késő este ijesztett rá valószínűleg egy medve az egerszalóki tónál egy magányos horgászra – közölte a helyi polgárőrség a Facebookon.

A bejegyzés szerint a horgász nem látta az állatot, viszont a hangokból ítélve egyértelmű volt, hogy az ólálkodik a közelében, és az autójában remegve élte át a találkozót.

A polgárőrség szerint a medve bizonyíthatóan már legalább egy hónapja Egerszalók, Egerszólát határát járja, és nyomatékosan kérnek mindenkit a körültekintő, óvatos magatartásra.

Ez számunkra most egy új élethelyzet, melyhez szükséges alkalmazkodnunk. Megijedni, pánikolni nem kell, a medve is a természet része, csak mi, itt nem szoktunk hozzá! A szakemberek véleménye szerint ezen a területen nincs megfelelő élettere, így előbb, utóbb távozni fog

– írták.

Egy másik posztban arra hívták fel a figyelmet, hogy nem kell pánikolni, mert nem horrorfilmből előmászó vérmedvéről van szó, amely kora hajnalban vagy késő este munkába igyekvő embereket ijesztget.

Jó tanácsokat is adtak a polgárőrök:

A medve kerüli az embert! A korábbi, tónál történt két esetben sem látták csak hallották! A legjobb védekezés a hangoskodás, fütyülés, kulcscsomó csörgetése, éneklés. Ha, nincs jó hangunk, hallgassunk a telefonon hangosan zenét!

Az elmúlt években egyre több medveészlelés történt hazánkban, elsősorban az Észak-Magyarország Szlovákiával határos részén. Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces-zoológiai szakreferense a hvg.hu-nak korábban azt mondta, a legfontosabb, hogy egyetlen egy hazai nagyragadozó sem tekinti zsákmánynak az embert, nem fog rá vadászni.

A szakember szerint gyakran úgy sétálunk el egy-egy farkas vagy medve mellett, hogy nem is sejtjük, hogy 10-50 méterre ott van az állat, ettől függetlenül nem mindegy, melyik nagyragadozóról beszélünk.

A zoológus szerint a medvékkel kialakuló konfliktusok jó része abból fakad, hogy az emberek nem hajlandók tudomásul venni, hogy a medve a főnök. “Ő evolúciósan nem ismeri azt a fogalmat, hogy ha valamire szemet vetett, akkor az esetleg nem lehet az övé. Ha valamit a sajátjának érez, onnan nem lehet elzavarni. Ha a medve megtalálja a méhkaptárokat az erdő szélén, akkor szét fogja dúlni, és megeszi belőle a méheket is, meg a mézet is. Ha bemegy a kukoricásba, akkor az az övé, és onnan őt kizavarni nem lehet. Amikor az emberek ezzel megpróbálkoznak, akkor szokott baleset lenni.”

Miért jöttek vissza Magyarországra a medvék, farkasok, hiúzok?

Videóra vett farkaskölyök és medvebocsok, rendszeres medveészlelések, sőt medvehajsza is jelzi, hogy visszatelepedtek Magyarországra a nagyragadozók. A három faj közül kettő még szaporodik is északi erdeinkben. Bár elméleti esélye van annak, hogy találkozzunk velük, ők nem keresik a társaságunkat, de azért nem árt tudatosítani, hogy a medve a főnök.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrök beárazták a magyarországi szabálytalankodásokat

A rendőrök beárazták a magyarországi szabálytalankodásokat

Ambrus Attila sohasem jár bankba, rossz az aurája

Ambrus Attila sohasem jár bankba, rossz az aurája

2020 talán legjobban várt mobiljai: teszten az iPhone 12 és 12 Pro

2020 talán legjobban várt mobiljai: teszten az iPhone 12 és 12 Pro