szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyilván a magyar népmeséket magyar művészek által feldolgozó rajzfilmek alapból is „hungarikumok”, de most már hivatalosan is azok. Erről az Agrárminisztérium adott ki közleményt.

Nagy István, agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke szerint a Magyar népmesék rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait. A bizottság Lakiteleken megtartott ülésén egyhangúan úgy döntött, a Magyar népmesék rajzfilmsorozat mostantól hungarikum.

A Hungarikumok Gyűjteményébe így jelenleg 76 érték tartozik a fröccstől Puskás Ferenc örökségén át a Magyar operettig.

Csaknem egymilliárd forint támogatást nyerhettek idén a hungarikum-pályázaton résztvevők. A befogadott és formailag megfelelt 425 pályázatból 360 kapott támogatást.

A Hungarikum Bizottság döntése szerint ezúttal a Magyar Értéktárba került: a Jászkürt - Lehel Kürtje, Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk, Vitéz László és Vitéz László- bábjáték, a Magyar Értékmentő Műhelyként Működő Csángó Fesztivál, a Dél-alföldi szikes tavak, valamint Kecskemét szecessziós városmagja, különös tekintettel a Cifrapalota épületére.

Na de mik is azok a hungarikumok a hivatalos meghatározás szerint? Erről egy erre szakosodott honlapon lehet tájékozódni. E szerint ez „a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség”. Az erről szóló törvényt 2012-ben fogadta el az Országgyűlés.

Bárki javasolhat értéket az alap szintű értéktárakba történő felvételre. Az ide bekerülők terjeszthetők fel a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd pozitív döntést követően újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Plusz félmilliárdot kapnak egyházi felsőoktatási intézmények

Plusz félmilliárdot kapnak egyházi felsőoktatási intézmények

Nem tudni a szakmai előéletéről azoknak, akik a Citadella húszmilliárdos felújításáról döntenek

Nem tudni a szakmai előéletéről azoknak, akik a Citadella húszmilliárdos felújításáról döntenek