szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió összességében is még hatvan évre van attól, hogy megvalósítsa a nemek közötti teljes egyenlőséget.

A száz pontból mindössze 53 pontot ért el Magyarország a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) legfrissebb rangsorában, ezzel a 27. helyen van az EU-ban a nemek közötti egyenlőség terén. A magyar eredmény 14,9 ponttal van az uniós átlag alatt. 2010 óta pedig három helyet esett vissza Magyarország az EIGE nemek közötti egyenlőséget mérő indexében.

A rangsort Svédország, Dánia és Franciaország vezeti, és jelentős javulást ért el Olaszország, Luxemburg, valamint Málta. Magyarország Görögországgal és Romániával sereghajtó az EU-ban.

The EU's score in #EIGEIndex 2020 is 67.9 out of 100. This shows that the EU is improving by just half a point each year.

Posted by European Institute for Gender Equality (EIGE) on Thursday, 29 October 2020

A jelentés készítői szerint a koronavírus-járvány komoly veszélyt jelent a további fejlődésre a nemek közötti egyenlőség terén, márpedig ezt az EU nem engedheti meg magának – figyelmeztetnek. Az EU összeségében egyébként 67,9 pontot ért el, ami azt jelenti, hogy még hatvan évre van attól, hogy megvalósítsa a nemek közötti teljes egyenlőséget.

Az EIGE nemek közötti egyenlőség indexe 1-től 100 pontig rangsorolja az országokat – a százas jelzi a teljes egyenlőséget. A férfiak és nők közötti szakadékot többek között a munka, a pénzügyek, a hatalom, az egészség és az oktatás területén vizsgálják.

A 2020-as indexet főleg a 2018-as adatokra alapozva állították össze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr: Volner javaslata nem befolyásolja a stratégiánkat

Fekete-Győr: Volner javaslata nem befolyásolja a stratégiánkat

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát