szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó kuratórium elnöke elég titokzatosan nyilatkozott.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Február elsejétől új helyszíneken folytatódik az oktatás – erősítette meg az InfoRádiónak Vidnyánszky, de erről egyelőre – nem tudni miért – további részleteket nem közölt, csak annyit, hogy ott már meg is kezdődtek a felújítási és egyéb munkálatok.

Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e addig újabb tárgyalások a diákokkal, akik a járványügyi intézkedések miatt arról döntöttek, hogy feladják a több hónapja tartó blokádjukat, úgy válaszolt: ez nem a fenntartón múlik, azonban a hallgatók részéről nem történt újabb megkeresés az utóbbi napokban, hetekben.

Vidnyánszky Attila, akiről kiderült nemrég, hogy pozitív lett a koronavírustesztje, ezért online próbákat tartott a Nemzeti Színház művészeinek, végül hozzátette:

egy sokkal nyitottabb, színesebb és gazdagabb életet élő egyetemet vizionálnak.

Mint kedden megírtuk, az SZFE november 11-től digitális oktatásra áll át, a korlátozások értelmében a diákok az épületeket, a kollégiumot elhagyják. Mivel követeléseik nem teljesültek, a minisztériummal pedig nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások, a blokádot nem feladják, hanem magukkal viszik. (Bővebben a blokádról és a tiltakozás folytatásáról itt írtunk.)

Vidnyánszky Attila egyébként jó dolognak tartja, hogy jelen állás szerint a színházakban továbbra is folyhat a munka, így legalább próbálhatnak, felújíthatnak darabokat, vagy készülhetnek új produkciók. Illetve az állandó jellegű munkálatokra is lehetőség van, mint a karbantartás, esetleg a díszletek és jelmezek rendbetétele. Mivel a közönséggel nem tudnak találkozni, a színházak online jelenlétének az erősödése várható: a Nemzeti Színház is tervezi néhány produkciója rögzítését. Az igazgató ugyanakkor még kényszerhelyzetben sem nagy rajongója az ilyesfajta prezentálásnak, és egy más műfajnak tekinti.

Vidnyánszky azt elismeri, hogy a zárás miatt csökkenni fognak a bevételi mutatóik, de hangsúlyozta, hogy minél többet játszik valaki, annál drágább az ő léte. A Magyar Teátrumi Társaság által készített felmérés szerint a tavaszi bezárást körülbelül nullára hozták ki az érintettek, mert bár csökkentek a bevételek, hasonló módon a kiadások is. Sőt, voltak színházak, amelyek azt jelezték, pluszban vannak a leállás eredményeként. „Hogy egy csúnyát mondjak, ha nem játszik egy színház, akkor működik a legolcsóbban.”

Vidnyánszky szerint a kőszínházaknak biztosított az anyagi háttér ahhoz a létezéshez, amibe most kerülnek. Vagyis „Magyarországon nincsenek megszorítások, és a színházak megkapják a számukra megítélt támogatásokat”.

A színházi világnak a piacból élő része viszont már megsínyli ezt a helyzetet. „Azok a művészek, akik nem társulati tagok, hanem szabadúszók, azok számára valószínűleg megint ki kell találni valami mentőövet.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkapta az engedélyt az utóbbi idők legérdekesebb telefonja – csak már nincs, aki legyártsa

Megkapta az engedélyt az utóbbi idők legérdekesebb telefonja – csak már nincs, aki legyártsa

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében