szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rengeteg szülő maga teszi ki a gyerekét az internetes bántalmazás kockázatának, sok gyerekfotó jut illetéktelenek kezébe. Miközben egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak az ilyen esetek, a szülők még nem elég tudatosak a veszélyekkel kapcsolatban. Az SOS Gyermekfalvak felmérést készített és videós kampányt indít a Gyermekjogi világnap alkalmából.

Életünk nagy része az online világban zajlik. Posztolunk a közösségi médiában arról, hogy mit eszünk, mit olvasunk, kikkel töltjük az időnket, gyerekeinkről is tesszük fel a képeket, videókat. Minden, amit kirakunk, örökre az interneten fog keringeni. Olyan, mintha a hálószobánkba hívnánk meg több millió embert.

Az SOS Gyermekfalu felmérésében arra volt kíváncsi, hogyan jelennek meg a gyerekek a szülők közösségi oldalain, illetve hogyan használják maguk a gyerekek a közösségi médiát. Az online kutatásban 1371 szülőt kérdeztek meg országszerte.

10-ből 6 szülő oszt meg fotót kiskorú gyermekéről a közösségi médiában széles nyilvánosság előtt, lényegesen kevesebben, mintegy harmaduk teszi ezt zárt csoportban, ahol csak közeli ismerősök látják. A szülők túlnyomó többsége olyan fotókat tesz ki, amelyen a gyerek felismerhető, csupán 7 százalék jár el ellenkezőleg. Ráadásul 10-ből 1 osztott már meg olyan tartalmat, amelyen részlegesen vagy teljesen meztelen volt gyermeke.

A felmérés alapján jó esélyünk van arra, hogy egyszer csak tudtunk nélkül felkerül fotónk, vagy gyermekünk fotója a világhálóra.

Majdnem minden második felnőtt posztolt ugyanis már életében olyan képet, amin gyermeke kiskorú barátai is szerepeltek, a szülők harmada azonban ehhez nem kért engedélyt az ismerős gyerektől vagy annak szüleitől.

A felmérés rámutat arra is, hogy a szülőknek csak harmada állított be a kiskorú gyermek által használt számítógépen szülői felügyelet programot és közel hasonló arányban reklámblokkolót.

A szülők többsége (76 százalék) ugyan korlátozza a gyerek napi internethasználatát, de csak legfeljebb heti rendszerességgel figyeli a gyerek posztjait a közösségi médiában. Óvatosabbak a szülők az online levelezéssel kapcsolatban, döntő többségük (64 százalék) rendszeresen ellenőrzi, hogy kikkel levelezik a gyermeke.

Miközben minden szakember a tudatosítás fontosságára hívja fel a figyelmet a hatékony védelem érdekében, a szülők fele egyáltalán nem beszélgetett még gyerekével az internetbiztonságról és 10 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem érdekli a téma.

Hogyan védhetjük meg a gyerekeket az online zaklatástól? Az SOS Gyermekfalvak oktatófilmekkel segíti a szülőket, nevelőszülőket és a gyerekekkel foglalkozó szervezeteket, hogyan tudnak olyan képi anyagot készíteni, amivel nem kell lemondaniuk a közösségi médiáról, de közben a gyerekjogokat is tiszteletben tartják.

„A gyermekvédelemben élő gyerekekről is gyakran osztanak meg a nevelőszülők fotókat. Ez még érzékenyebb téma, hiszen egyrészt nem törvényes gyámjai, szülei a nevelt gyermeknek, másrészt a gyermek hátrányos helyzetű, ami érzékeny információ. Sokszor tapasztaljuk, hogy a gyermekvédelemben élő gyerekek életük egy szakaszában nem szeretnék a múltjukat felvállalni, meg kell adni a lehetőséget nekik, hogy maguk dönthessenek erről” – mondja Romet-Balla Ágnes, az SOS kommunikációs igazgatója.

Az alapítvány Ritter Doron fotós segítségével olyan szakmai trükköket is mutat, melyekkel egy egyszerű telefonnal bárki minőségi képi anyagot tud készíteni a személyiségi jogok betartása mellett.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A luxus felszíne alatt valami nagyon rohad

A luxus felszíne alatt valami nagyon rohad

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére