szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A németek nagyon fegyelmezettek, amikor nácinak kell lenni, akkor nácik, amikor liberálisnak, überliberálisnak vagy árjaliberálisnak kell lenni, akkor azok – mondta még múlt héten a Karc Fm egyik adásában.

Demeter Szilárd nagy vihart kavaró, majd visszavont cikkének a megjelenése előtt is élesen bírálta Nyugat-Európát, azon belül is Németországot. A 24.hu vette észre a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának a rádiós eszmefuttatását a Karc Fm-en, amelynek a kiindulópontja egy levél volt. Ebben egy német állampolgár kérte számon rajta a magyar demokrácia, jogállamiság és sajtószabadság helyzetét és kárhoztatta az országot legitim nacionalizmusa miatt.

Demeter egy általánosítással reagált, azt mondta:

Furcsa dolog ez a német szellem, német szellemiség vagy német társadalom. Ha megnézzük a XX. századi történelmüket, akkor azt látjuk, hogy nagyon fegyelmezettek. Tehát amikor nácinak kell lenni, akkor nácik, amikor liberálisnak, überliberálisnak vagy árjaliberálisnak kell lenni, akkor azok. Eredeti gondolatot ritkán tudnak megszülni, viszont, ha megvan a vezérgondolat, az irány meg van adva, akkor fegyelmezetten mennek az irányba, és felböfögik ezeket a paneleket.

Demeter kikérte magának azt is, hogy azok a nyugat-európai államok, amelyek a nyílt társadalom eszméjét kérik számon Magyarországon, lábbal tiporják annak legalapvetőbb értékeit:

Úgy gondolom, hogy a mi nacionalizmusunk egy legitim nacionalizmus, és amikor nemzeti érdekekről beszélünk, akkor nemcsak egy országnak vagy egy állam-berendezkedésnek a védelméről, hanem annak értékkészletéről beszélünk, az egész nemzet, a világba szétszóródott magyar nemzet érdekeinek a képviseletéről.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos a minap az Origón megjelent, azóta visszavont publicisztikájában Soros György gázkamrájának nevezte Európát, a magyarok és lengyelek mostani helyzetét pedig a második világháborúban meggyilkolt zsidókéhoz hasonlította. „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai” – írta Demeter.

A hétvégén több mint 160 aláíróval indult el az a petíció, amelyik szerint a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója méltatlan és alkalmatlan arra, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal

A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Egy országban vagy városban is megrendezhetnék a foci-Eb-t?

Egy országban vagy városban is megrendezhetnék a foci-Eb-t?