szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A minisztérium hangulatkeltéssel vádolta a szakszervezetet a COVID miatt kiesett munkajövedelmekkel kapcsolatban, a PDSZ az EMMI-t vádolja ugyanezzel.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak és Maruzsa Zoltánnak írt levelet a COVID-járvány miatt megbetegedett pedagógusok táppénzének ügyében, és arra hívták fel a figyelmet, hogy a tanárok nem kapják meg az ígért 100 százalékos juttatást betegségük idejére. Továbbá azt kérték, hogy kezdődjön korábban a téli szünet az élet és egészség védelmében.

Levelükre nem a címzettek, hanem Kisfaludy László helyettes államtitkár írt választ. Ebben többek között azt írja, hogy „eddig is biztosított volt a 100%-os táppénz megítélése”. A PDSZ úgy véli, a probléma az, hogy a megítélés nincs biztosítva, csak a megítélés lehetősége, az eljárás lassú, bürokratikus és a végkifejlet bizonytalan.

„A 100%-os táppénzt tudomásunk szerint eddig senki nem kapta meg. Amennyiben Ön azt gondolja, hogy nincs így, és nincs semmi probléma, kérjük, anonimizálva, továbbítson számunkra ezzel kapcsolatos adatokat, arról, hogy a tanév kezdete óta, a számos megfertőződött pedagógus közül hányan jutottak el az eljárás végére és hányan jutottak hozzá az őket – a miniszter úr bejelentése alapján – megillető járandósághoz” – írja válaszlevelében a PDSZ.

Megjegyzik, ők naponta kapnak arra vonatkozó jelzéseket, hogy nemcsak a 100%-os táppénzre vonatkozó ígéretet, de az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény rendelkezéseit sem tartják be a pedagógusok megbetegedésekor.

"Októberi levélváltásunk alapján már értesült a közvélemény arról, hogy felvetéseinkre csúsztatással válaszolt, ezért hadd vázoljuk fel ismét a problémákat: Kisfaludy azt is írja, hogy nincs szükség azonnali rendkívüli szünet elrendelésére, az eddigi intézkedések elegendőek. A szakszervezet ugyanakkor nem is ezt kérte, hanem azt, hogy a téli szünet kezdődjön korábban. Ez nem teljesült, a PDSZ ezt úgy értelmezi, hogy „az élet és egészség védelmével szemben továbbra is fontosabb Önöknek az az életellenes direktíva, hogy az iskolák nem zárhatnak be” - áll a közleményben.

A szakszervezet azzal zárja a levelet, hogy idézi Kisfaludy leveléből azt a részt, amelyben hangulatkeltéssel vádolja őket a helyettes államtitkár, és a PDSZ a minisztériumot vádolja viszont ugyanezzel: „ebben a rendkívüli helyzetben ne hangulatkeltéssel legyenek elfoglalva, hanem együttműködésükkel segítsék”, hogy a társadalom minél kevesebb veszteséggel élje túl a járványt - teszik hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Nyugdíjakat sikkasztott egy postás, aztán újabb sikkasztással próbálta pótolni a pénzt

Nyugdíjakat sikkasztott egy postás, aztán újabb sikkasztással próbálta pótolni a pénzt

Radar360: Orvosbéremelés EU-pénzből, a kommunizmus szelleme járja be Budapestet

Radar360: Orvosbéremelés EU-pénzből, a kommunizmus szelleme járja be Budapestet