szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A párkapcsolati és szexuális erőszak egyre fiatalabb korban jelenik meg. Sok esetben a gyerekek már az első alkalmi vagy tartós kapcsolatukban is olyan káros mintákat követnek, amelyekkel komoly lelki, vagy akár testi sérüléseket szenvedhetnek. Fontos lenne, hogy merjünk ezekről a témákról beszélgetni velük iskolai környezetben és otthon egyaránt. Egy friss kutatás szerint a magyar tanárok közel 90 százalékánál ez tabu.

Az egyik csoportos beszélgetésedben valaki posztolja egy közös ismerős meztelen képeit, amit a lány volt barátja osztott meg.

A NANE Egyesület friss kutatásában többek között azt kérdezték meg a 14–19 éves magyar fiataloktól, hogy hogyan reagálnának erre.

A válaszadó fiúk 10 százaléka nevetne a helyzeten, 30 százaléka gondolná úgy, hogy ezzel nincs semmi gond, 22 százalékuk pedig azt reagálná, hogy a lány „tudhatta volna, hogy ez fog történni” – azaz áldozathibáztató mentalitást tanúsítana. Az is egyértelműen kiderült, hogy a lányok sokkal komolyabban vennék a helyzetet, mint a fiúk.

©

Elég aggasztó adat az is, hogy a tinilányok több mint fele kapott már legalább egyszer kértelenül képet valaki más intim testrészéről, a fiúk esteében ez az arány csak 26 százalék. A fiúk 18, a lányok 8 százaléka mondta azt, kérték már arra, hogy nézzen pornót vagy vegyen részt pornó inspirálta szexuális tevékenységben. Konkrét fizikai erőszakkal is megfenyegették már a fiúk 38, a lányok 23 százalékát.

Egy másik kérdés arra irányult, hogy mit tennének egy olyan lány barátjuk helyében, akit volt partnere azzal fenyeget, hogy megmutatja a lány intim képeit a szüleinek, ha nem fekszik le vele. Szerencsére itt a legtöbbük azt tanácsolná a lánynak, hogy forduljon felnőtthöz, de lányok 8, a fiúk 16 százaléka azt mondaná, hogy egyezzen bele a zsarolásba.

Az online és offline erőszak a fiatalok egyre nagyobb százalékát érinti, a megelőzés és a szexuális felvilágosítás mégsem kap kellő hangsúlyt az iskolai kerettantervben – vélik a NANE szakértői. A szexszel kapcsolatban legfeljebb a terhességről van szó, a párkapcsolatokról pedig a tanterv a családi életre nevelés keretében egyenlőtlen szerepfelosztásokat közvetít.

©

Több mint ezer tanárt kérdeztek a tapasztalataikról Magyarországon kívül Spanyolországban, Szerbiában és Horvátországban, és kiderült, a tanárok nincsenek felkészülve a diákokat érintő párkapcsolatokkal és szexszel kapcsolatos kérdésekre. A négy ország válaszadóinak csak harmada foglalkozik az iskolában tudatosan – a kollégákkal egyeztetve – a fiatalokat érintő párkapcsolati és szexuális erőszakot érintő felvilágosítással, támogatással.

Magyarországon kerülnek szóba a legkevésbé ezek a témák a tanárok és diákok között. Míg Horvátországban a tanárok 62 százaléka beszél erről a témáról a diákokkal, addig a magyarországi tanároknak mindössze 12 százaléka. Ennek valószínűleg az is oka, hogy az oktatók sem központi támogatást, sem oktatást nem kapnak a prevenciós lehetőségekkel kapcsolatban, valamint túlterheltek, és sok esetben feszélyezi is őket a téma.

A tanárokhoz így sokszor csak pletyka szinten jutnak el a diákokkal történő erőszakos esetek. Azonban utána sem tudják biztosan megállapítani, hogy a diákok ezt fel tudták-e dolgozni, segítségre szorulnak-e.

©

A NANE Egyesület része annak a nemzetközi csapatnak, amely együtt dolgozik a fiatalok párkapcsolataiban megjelenő online és offline, nemi alapú erőszak felszámolásáért. Ezért is jött létre az Európa Unió REC programjának támogatásával az nane.hu/onlineeroszak oldal, ahol tanárok, diákok és szülők egyaránt találnak ingyenes segítő tartalmakat az egyenlőségen alapuló párkapcsolatok kialakításának támogatásáról, és az áldozatsegítésről.

A NANE mellett a PATENT Egyesület a legtöbb tapasztalattal rendelkező áldozatsegítő nőszervezet Magyarországon. Ezért is határozták el, hogy egyesítik erőiket, és összehangoltan juttatják el a fiatalokhoz a párkapcsolati erőszak megelőzéséről szóló Együtt Egyenlően (korábban ‘Szívdobbanás’) és a szexuális erőszak megelőzéséről szóló Kapcsolódj be! iskolai interaktív programjaikat. Idén 40 iskolába, ezer diákhoz szeretnének eljutni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az összeomlás szélére került a kommunikációs szakma több területe

Az összeomlás szélére került a kommunikációs szakma több területe

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó