szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai színművészeti iskolákat tömörítő szervezet úgy határozott, hogy nem kívánja a tagjai közt tudni a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Ám az SZFE szerint alapszabály írja elő, hogy a kizárásról az érintett felet is meg kell hallgatni. Márpedig őket nem hallgatták meg – írják lapunknak megküldött közleményükben.

Mint két napja megírtuk, az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójának (E:UTSA) bizottsága 2021 márciusában úgy határozott, hogy kizárja az európai hálózatából a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE). Döntésüket azzal magyarázták, hogy tavaly szeptember óta jelentős változások álltak be a budapesti intézmény vezetésében, és úgy vélik, a jelenlegi SZFE nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, amelynek tagsági kérelmét annak idején elfogadták.

Az alapítványi fenntartásba került egyetem a fejleményekre reagálva a hvg.hu-nak azt válaszolta: a kizárás egy

meglehetősen udvariatlan, politikai érdekeket is szem előtt tartó gesztus,

ráadásul szerintük az E:UTSA indoka nem is áll meg a lábán. "Arra hivatkoztak, hogy a modellváltás miatt ez már egy másik egyetem, mint aki belépett annak idején. De ilyen kizárási indok nincs a szervezet alapszabályában" – fogalmaztak.

Kiemelték, hogy "vélhetően a saját szabályzatukat megszegve távolították el az SZFE-t", mert az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójának alapszabálya szerint a kizárás csak az után történhet meg egy titkos szavazáson, hogy előtte meghallgatták az érintett felet. "Ilyen meghallgatás nem volt" – szögezi le az SZFE. Arra a kérdésre, hogy kérvényezni fogják-e az újbóli felvételt a szövetségbe, azt felelték, hogy előbb ezt a helyzetet szeretnék tisztázni.

Megjegyezték azt is, hogy a kizárás semmiféle hátránnyal nem jár az egyetemre nézve, mivel "az európai színművészeti egyetemekkel az együttműködések más formái jól működnek, közvetlen a kapcsolat."

Hogy melyek ezek az európai intézmények, és mit takarnak az egyéb együttműködések, arra nem tértek ki. Kérdés, hogy vajon azok az egyetemek is ide tartoznak-e, amelyek a Freeszfe diplomamentő akciója keretében formálisan átveszik az SZFE 150 hallgatóját, és amelyeknek Szarka Gábor kancellár a napokban levelet írt.

Az E:UTSA is segítette a diplomamentést

Márciusban derült ki, hogy az SZFE tiltakozó hallgatói egy nagyszabású mentőakció keretén belül menekülnek az egyetemről. Akkor az oktatók lapunknak elmondták, az átmenekítést nem a nulláról kellett felépíteni, többek között az E:UTSA nagyon komolyan vette a modellváltás autonómiára gyakorolt hatását, és az elejétől fogva igyekeztek segíteni az intézménynek, de jó néhány oktatónak egyénileg is sokféle egyetemi kapcsolata volt Európában.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!