szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kreml közelében lévő, neobarokk stílusban kialakított, gasztronómiai ínyencségeket, gyarmatárut és ritka borokat kínáló üzletet 1901-ben nyitották meg.

Bezárt Moszkva egyik legpatinásabb élelmiszerüzlete, a Tverszkaja (volt Gorkij) utcán működő 120 éves Jeliszejevszkij. Az egyetlen lánchoz sem tartozó és alapvetően a turistákból élő elegáns bolt már nem képes fenntartani magát ezért döntöttek nemrégiben a bezárásáról. 

A Kreml közelében lévő, neobarokk fényűző stílusában kialakított, gasztronómiai ínyencségeket, gyarmatárut és ritka borokat kínáló üzletét 1901. február 5-én nyitotta meg az orosz főváros szívében Grigorij Jeliszejev kereskedő. A szovjet időkben kiakasztott Gasztronom NO1 cégér alatt elsősorban külföldi látogatók számára kialakított kirakatüzlet működött.

A nagymúltú bolt április 11-én zárt be, ám a sajtójelentések szerint talán nem sokáig. A lehetséges új tulajdonosok toplistáján az Azbuka Vkusza minőségi élelmiszerlánc, a brit The Grocer szaklap szerint is jegyzett, prémium kategóriájú orosz Globus Gourmet bolthálózat és a SPAR szerepel az első három helyen.

©

Az üzletnek a Tverszaja 14. szám alatt az úgynevezett Kozickaja-ház ad otthont. Az épület a 18. század végén készült el Matvej Kazakov tervei alapján, Ivan Mjasznyikov uráli iparvállalkozó leánya és Grigorij Kozickij író-újságíró és cárnői államtitkár felesége, Jekatyerina Kozickaja számára. Jeliszejev 1898-ban vásárolta meg és egy szentpétervári mérnökkel, Grigorij Baranovszkijjal átépíttette.

©

1902-1903-ban Baranovszkij Szentpéterváron egy hasonló díszes üzletet alakított ki Jeliszejev számára a Nyevszkij sugárút és a Malaja Szadovaja utca sarkán. A bolt a század elejétől 2010-ig gyakorlatilag zárva volt, amikor kibérelték, felújíttatták, majd 2016-ban megvásárolták Jevgenyij Prigozsin üzletember érdekeltségei. A "pítyeri" Jeliszejevszkij a jelek szerint zavartalanul működik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan készítsünk házilag tonikszirupot?

A kézműves tonikszirupok felfedezése a legizgalmasabb esemény, ami a gin világát az utóbbi évtizedben felkavarta. Cikkünkben Aaron Knoll Gin című könyvéből mutatunk be egy receptet.