szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénteken hajnalban, hosszú betegség után, 85 évesen meghalt az ország egyik legnagyobb színésze, Törőcsik Mari. A miniszterelnök, a főpolgármester és kollégái, barátai köszönnek el tőle.

Törőcsik Mari pályáját elismerések, világhírnév és a közönség óriási szeretetet kísérte, halála napján pedig az egész ország gyászolja őt. Vidnyánszky Attila tőle búcsúzó írásában a színművész hatalmas munkakedvéről és alázatáról emlékezett meg, Orbán Viktor miniszterelnök pedig egy közös képet osztott meg arról az alkalomról, amikor 2019-ben meglátogatta Törőcsik Marit a velemi otthonában, hogy átadja neki a Kossuth Nagydíjat.

Meghalt Törőcsik Mari

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész. Sosem kellett nélkülöznie a közönség szeretetét és az elismeréseket, cserébe szinte élete végéig játszott.

Karácsony Gergely főpolgármester úgy emlékezett meg róla, mint aki „mindent tudott, amit színész tudhat és még annál is többet, de ami a legfontosabb, mindenkit meg tudott szólítani, mindenkire hatással volt.”

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szintén búcsúzott: „Isten Önnel, Művésznő!” – írta ki a Facebookra, Gyurcsány Ferenc pedig így fogalmazott: „Körhinta az élet. Megállíthatatlan körforgás, de egyszer kirepülünk. Elfogy az emberi akarat, az erő, jön a megállíthatatlan végzet. Ez történt a csodálatos Törőcsik Marival. A nagy generáció egyik legnagyobbjával. Mostantól Gobbi Hildával eregetik a cigarettafüstöt, nekik már szabad.”

Törőcsik Maritól a kollégái, ismerősei is búcsúznak.

Alföldi Róbert az alábbi megható sorokkal köszönt el tőle:

“Én nagyon szeretem magát!” És nem tudok most jobb mondatot, mint tudja, azt a mi mondatunkat. Amit akkor írtam, amikor anno majdnem meghalt. Nem lehetne, hogy most is elolvassa, és akkor felhív, hogy na, de Igazgató uram! És nevetünk és nevetünk... De jó lenne! Maga sok csodára képes volt! Na, még ezt az egyet!

Ónodi Eszter egy közös fotót tett ki Instagramra, személyes hangon köszönt el: „Nyugodj békében drága Mari! Nagy ajándék a sorstól, hogy ismerhettelek”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata egy 2015-ben készült képet osztott meg, a fotót még a hallgatók készítették az egyetem fennállásának 150. évfordulójára. Mint emlékeztetnek: "A színésznő elsőéves volt, amikor Fábri Zoltán kiválasztotta a Körhinta című film főszerepére. A film kijutott Cannes-ba, ahol később Törőcsik elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat."

Vujity Tvrtko azt írta a Facebook-oldalára, hogy „Elment a legnagyobb. (...) Csodálatos ember volt, életünk szerves része, felejthetetlen mosollyal, könnyekkel, elképesztő alakításokkal és hatalmas örökséggel. Emléke legyen áldott!”

Vecsei H. Miklós szintén a közösségi oldalán köszönt el a színművésztől, két személyes élményt is megosztott:

Amikor negyedjére nem ismert meg, azt mondta, hogy ötödjére megkérhetem a kezét. Így is történt, 7 éve a Nemzeti büféjében. Le kellett térdelnem elé, és akkor – mint mindig – elmesélte, hogy még Truffaut is letérdelt elé.

Felidézte azt is, hogy amikor tavaly meglátogatta őt Velemben, Törőcsik Mari azt mondta, „élete ajándéka, hogy Maár Gyula mellett élhetett és várja, hogy újra találkozzanak”.

Trokán Nóra megható szavakkal azt írta: "Örökké hálás leszek, hogy közelről nézhettem, ahogy létezel a színpadon. Hogy belenézhettem a szemeidbe. Hogy egyenrangú kollégaként kezeltél. A legnagyobb iskola volt. Nyugodj békében".

Tökéletes tükre volt az én örömömnek és szédületemnek

– így fogalmazott búcsúzó levelében Szabó T. Anna író, költő, mikor felidézte, milyen hatással volt rá a Körhinta, vagyis az a pillanat, mikor Törőcsik Marit először látta a tévében. Szabó T. sorai végén így köszönt el a színésztől: "Isten röptesse immár égi fényességébe Törőcsik Marit, olyan örömben és békében, amilyet csak kívánt magának. Mi, akik itt maradtunk, őrizzük az emlékét és erőt merítünk a ragyogásából, amíg csak élünk."

Bodrogi Gyula, akinek Törőcsik Mari volt az első felesége, azt nyilatkozta a hír kapcsán, hogy "ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem", Jordán Tamás pedig azt mondta az Indexnek: nem születik több Törőcsik Mari.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!