szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szajgákat a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolják.

Mintegy 350 szajga (tatárantilop) pusztult el Kazahsztánban valószínűleg villámcsapás miatt – közölték a közép-ázsiai ország illetékesei. Az elpusztult állatok tetemeit az ország nyugati részén találták meg az ellési szezon kellős közepén.

A kazah környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint valószínűleg villámcsapások okozták halálukat, mivel azok nyomait megtalálták a tetemeken. A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) vörös listája a szajgát a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja.

A Közép-Ázsiában őshonos állat egyedeinek nagy többsége Kazahsztánban él, kisebb populációk találhatók Oroszországban és Mongóliában. 2015-ben mintegy 200 ezer szajga – az akkori teljes populáció több mint fele – elpusztult egy baktériumfertőzés miatt.

Egy 2019-ben levegőből végzett állatszámlálás nyomán Kazahsztánban több mint 330 ezer egyedre becsülte a populáció nagyságát. A szajgákra állandó veszélyt jelent az orvvadászat, mivel szarvukért nagy a kereslet a kínai hagyományos gyógyászatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!