szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kísérlet új nézőpontból világítja meg a vegán táplálkozás előnyeit, és olyan eredményeket hozott, amelyek könnyen átírhatják az étrend-kiegészítőkről alkotott elképzeléseket.

A vegán és alternatív étrendek iránti érdeklődés világszerte nő, amit egészségtudatossági, etikai és környezetvédelmi szempontok is motiválnak. Az Egyesült Királyságban körülbelül hatszázezer ember követ növényi alapú étrendet, a növényi tejalternatívák pedig már a brit háztartások egyharmadában megtalálhatók.

A modern étrendtrendek azonban új kérdéseket is felvetnek: vajon képesek-e valóban minden szükséges tápanyagot biztosítani? Szükségesek-e étrend-kiegészítők – és ha igen, melyek az igazán hatásosak?

Az egypetéjű brit ikerpár, Ross és Hugo Turner hat hónapon át tesztelték önmagukon a vegán forrásból származó és az állati eredetű étrend-kiegészítőket, az eredmények pedig őket is meglepték – írja az Economic Times.

Fél éven keresztül a testvérpár szinte teljesen azonos életmódot folytatott – egy kivétellel. Ugyanazokat az ételeket ették, ugyanúgy edzettek, ugyanannyit aludtak. Hugo azonban vegán étrend-kiegészítőket fogyasztott, amelyek olyan forrásokból származtak, mint a tengeri alga és a növényi eredetű omega-3 zsírsavak. Ross viszont a hagyományos, állati eredetű vitaminokat szedte.

Az eredmény: Hugo vére szó szerint majd kicsattant a tápanyagoktól. Kiemelkedően magas lett például a D3-vitamin- és az omega-3-szintje – vagyis a növényi forrásból származó vitaminok nemcsak hogy képesek hozni azt a szintet, mint az állati eredetűek, hanem felül is múlták azokat.

„Mindketten azt gondoltuk, hogy minimális lesz majd a különbség” – vallotta be Ross egy Instagram-videóban. „De a végén a vérkép nem hazudott – Hugo eredményei határozottan jobbak voltak, különösen az omega-3 zsírsavak és a D3-vitamin terén.”

Az omega-3, amelyet gyakran dicsérnek a szív és az agy egészségére gyakorolt hatása miatt, általában tengeri halakból származik. De a Hugo által fogyasztott növényi változata – tengeri algából – meglepően jól teljesített, ami felveti, hogy talán a hínár is van olyan jó, mint a lazac, ha az omega-3 zsírsavtartalomról van szó.

Hús és szója helyett hínár, moszat, alga: mivel etessük a világot?

Európa is felfedezte a proteinben gazdag tengeri növények termesztésében rejlő lehetőségeket. A hínárnak fontos szerepe lehet a zöldgazdaságban és a környezet regenerálásában.

Hasonlóan kiemelkedő lett a D3-vitamin szintje is, amely jelentősen magasabb volt, mint az ikertestvérénél – ez arra utal, hogy nemcsak a napfény lehet a „napfényvitamin” forrása.

Korábbi ikerkísérletek

Nem ez volt az első eset, hogy a Turner ikrek a saját testüket használták laboratóriumként. 2020-ban a vegán és a mindenevő étrend testünkre gyakorolt hatását követték nyomon. Kísérletükben arra jutottak, hogy a rostban gazdag és telített zsírsavakban szegény vegán étrend gyorsabb zsírégetést és látványos energiaszint-növekedést eredményezett.

A testvérpár tudományos kalandjai során az évek alatt kipróbálták már a magas szénhidráttartalmú kontra magas zsírtartalmú étrendet, valamint a rövid és a hosszú edzésprogramokat is. Az előbbi esetben például Ross több szénhidrátot (tésztát és rizst) fogyasztott, míg Hugo zsírdús étrendet (tojás, vaj) követett. 12 hét után Ross zsírt veszített, és izmot épített – de még a koleszterinszintje is csökkent –, míg Hugo eredményei vegyesek lettek, nőtt a testében például a veszélyes zsigeri zsír mennyisége.

A különböző hosszúságú edzésprogramok vizsgálatakor Hugo csak napi 20 percet edzett, míg Ross ennek a kétszeresét. Meglepő módon a fittségük szinte egyformán javult – megkérdőjelezve azt az elterjedt vélekedést, hogy a hosszabb edzés mindig hatásosabb.

Egy olyan korban, amikor a diétás trendek és a táplálkozástudomány folyamatosan változik, a Turner ikrek önkísérlete bepillantást nyújt abba, hogyan reagál a testünk a különböző eredetű tápanyagokra. Eredményeik nemcsak a növényi alapú étrend-kiegészítők hatékonyságát emelik ki, hanem elterjedt táplálkozási nézeteket is megkérdőjeleznek. Miközben egyre többen keresik a fenntarthatóbb, „zöldebb” és tisztább megoldásokat az étkezés terén is, ez a kísérlet talán egy irányváltást is előre jelez: lehet, hogy a táplálkozás jövője valóban a növényekben gyökerezik.

Ezt a négy étrend-kiegészítőt szedi az orvos, aki az egészséges öregedést kutatja

Mi a hosszú élet öt alappillére? Kreatint csak a testépítők fogyaszthatnak? Min múlik, hogy 65 vagy 85 évig élünk? Mi történik, ha nem fogyasztunk bizonyos vitaminokat?

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!