szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament nagy többséggel (492 szavazattal, 141 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett) úgy döntött, az Uniót az LMBTIQ-szabadság zónájának nyilvánítja. A döntés természetesen jelképes, de válaszként született több, a szexuális kisebbségeket kirekesztő lengyel és magyar lépésre.

2019 márciusa óta száznál is több lengyel régió, megye és önkormányzat fogadott el határozatot arról, hogy területük mentes az LMBTIQ-„ideológiától". A határozatok szerint a helyi önkormányzatoknak tartózkodniuk kell az LMBTIQ-emberek iránti elfogadást ösztönző lépésektől, és meg kell vonniuk a pénzügyi támogatást a megkülönböztetést ellenző és az egyenlőséget pártoló szervezetektől.

Az EP-állásfoglalásban emlékeztetnek arra, hogy a lengyel LMBTIQ-közösség tagjai egyre gyakrabban válnak hátrányos megkülönböztetés vagy támadások, leggyakrabban az állami hatóságok, választott tisztviselők (beleértve a jelenlegi államelnököt) és a kormánypárti média részéről érkező gyűlöletbeszéd áldozatául. Válaszul az Európai Bizottság korábban elutasította a lengyel városok testvérvárosi programokra beérkezett pályázatait, a képviselők szerint azonban ennél sokkal több és határozottabb lépésre van szükség.

Magyarországgal kapcsolatban az olvasható a dokumentumban, hogy 2020 novemberében Nagykáta városa határozatot fogadott el, amelyben betiltja az „LMBTQ-propaganda terjesztését és népszerűsítését" az önkormányzati fenntartású intézményekben. Egy hónappal később a magyar országgyűlés az alaptörvény módosításával tovább szűkítette az LMBTIQ-emberek jogait azzal, hogy figyelmen kívül hagyja a transznemű és nem bináris személyek létezését, és korlátozza a családi élethez való jogukat. Egy másik törvény megfosztja az élettársi kapcsolatban élő párokat az örökbefogadáshoz való jogtól.

Az LMBTIQ-személyek számára az Európai Unióban mindenütt biztosítani kell azt a szabadságot, hogy szexuális irányultságukat, nemi identitásukat, nemi önkifejezésüket és nemi jellemzőiket az ezen alapuló intoleranciától, megkülönböztetéstől vagy üldöztetéstől való félelem nélkül megélhessék és nyilvánosan megmutathassák [...] és a hatóságoknak az egész Európai Unióban minden kormányzati szinten védeniük kell és elő kell mozdítaniuk az egyenlőséget és az alapvető jogokat mindenki számára, beleértve az LMBTIQ-személyeket is

– szögezik le a képviselők.

Az ezzel kapcsolatos vitában nem volt magyar felszólaló, Hidvéghi Balázs fideszes képviselő azonban jelezte, hogy a Fidesz nemmel szavazott. El a kezekkel a gyerekeinktől! – című közleményében azt írja, hogy a határozat egy kizárólagosságra törekvő elméletet akar rákényszeríteni mindenkire, miközben csúsztatásokat tartalmaz, és visszaél az „egyenlőség” és a „szabadság” eszméivel.

A többségi társadalomnak minden kisebbséggel szemben toleránsnak kell lennie, de azt nem hagyhatjuk, hogy a társadalom általunk fontosnak tartott alappilléreit kikezdjék. Azt pedig a legkevésbé sem megengedhető, hogy a gyermekeink egészséges fejlődését fenyegessék

– tette hozzá Hidvéghi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!