szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Úgy véli, legfőbb ideje, hogy Magyarország helyreállítsa az újságírás és a média szabadságát.

A biztos szerint 2010 óta a magyar kormány rendszeresen aláássa a független és szakmai jellegű újságírást, ezáltal korlátozza a különböző vélemények szabad kicserélését, különösen a fővároson kívül.

A politikailag vezérelt médiaszabályozó-hatóság és a médiapiacon megjelenő, torzító hatású állami beavatkozás együttes hatása kikezdte a média pluralizmusát és a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon

– mondta Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogok biztosa egy ma megjelent memorandumában. Az anyag arra a munkára épít, amit a biztos a médiaszabadság védelmében végzett Európában, és online konzultációk előzték meg 2021. január 29. és február 4. között magyarországi hatóságokkal, nemzeti emberi jogi szervezetekkel, valamint a magyarországi civil társadalom és médiaközösség képviselőivel.

A biztost aggasztja és riasztónak találja, hogy lejárató kampányok folynak az emberi jogok védelmezői és az oknyomozó újságírók ellen, melyeknek az a célja, hogy elfojtsák a civil társadalmat, és azt az egyértelmű üzenetet küldjék, hogy a kormány bármilyen fajta kritikájával szemben azonnali megtorlás várható. Felhívja a figyelmet arra, hogy az állami hirdetési bevételek elosztásának átláthatatlan, politikai hűségen alapuló folyamatai és a Médiatanács – amelynek az összes tagját a kormánypárt választja ki – széles mérlegelési mozgástere, felszámolták a média számára szükséges egyenlő játékteret és korlátozták a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon. A hatások az egész magyar társadalomban megfigyelhetők, így a tudományos élet és a kultúra szabadságában is.

Mijatovic rámutat: a helyzet orvoslása érdekében módosítani kell a médiára vonatkozó jogszabályokat, le kell építeni a Médiahatóság Elnökének a túlzott jogköreit, azok egy részét több független testület között kell megosztani, és korlátozni kell a Médiatanács mérlegelési hatáskörét.

Magyarországnak a törvények szerint és a gyakorlatban is be kell tartania az Európa Tanácsnak a média pluralizmusáról szóló előírásait, és megfelelően tiszteletben kell tartania minden köz- és magánmédium szerkesztői függetlenségét

– mondta a biztos. Arra is felhívja a magyar hatóságokat, hogy vegyék tudomásul azt a fenyegetést, amit az újságírókkal szembeni gyűlöletbeszéd a társadalom egészére jelent, és nyilvánosan ítéljék el annak minden megnyilvánulását, valamint vessenek véget a civil társadalom szervezetei, az emberi jogvédők és a kormányt kritizálók elleni lejárató kampányoknak és a róluk szóló félrevezető információk terjesztésének.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Habsburg György: Szélhámos a Dunaferr-ügyben feltűnt ukrán Habsburg

Habsburg György: Szélhámos a Dunaferr-ügyben feltűnt ukrán Habsburg

Majdnem elütött egy gyalogost egy buggys, aki felismeri, jelezze a rendőrségen

Majdnem elütött egy gyalogost egy buggys, aki felismeri, jelezze a rendőrségen

Nyolcvan zsáknyi műanyaghulladékot gyűjtöttek össze a Szentendrei-szigeten

Nyolcvan zsáknyi műanyaghulladékot gyűjtöttek össze a Szentendrei-szigeten